Pachețelul copiilor – ce mâncare trebuie să pună părinții pentru o alimentație sănătoasă în ghiozdanul celor mici
Pachețelul cu mâncare reprezintă o adevărată provocare pentru părinți. Zi de zi, aceștia trebuie să găsească combinații ingenioase pentru a astâmpăra foamea celor mici dar și totodată e nevoie să aibă grijă să folosească alimente sănătoase, în condițiile în care școlile românești suferă la capitolul „cantină”.
Un pachet cu mâncare pentru copii trebuie să fie atractiv, gustos și mai ales, hrănitor și sănătos. Sună ușor, însă în realitate e foarte greu să nimerești combinația perfectă zi de zi, ca părinte. Revista eva.ro a întocmit un set de reguli de care fiecare părinte trebuie să țină rost atunci când pregătește pachețelul celui mic pentru școală sau grădiniță.
1. Pachet atractiv, vizual și olfactiv! Mai ceva decât un Master Chef…
Dacă mesele zilnice nu sunt suficient de atractive, atât vizual, cât și olfactiv, copiii vor refuza orice schimbare în alimentația lor.
2. Preparate diferite zi de zi
Cine servește aceeași mâncare în fiecare zi, nu poate oferi celor dragi doza zilnică recomandată de 15% proteine, 30% grăsimi, 55% carbohidrați sănătoși, vitamine esențiale, fibre, substanțe din plantele nutritive, minerale și oligoelemente.
3. Cel puţin două gustări
Este important ca regimul alimentar zilnic al celui mic să includă cel puţin două gustări, care să le asigure copiilor necesarul de energie şi nutrienţi pentru întreaga zi. Copiii au o rată metabolică mult mai mare decât a unui adult şi consumă energia mai repede, consum care de cele mai multe ori nu este echivalat în timpul meselor principale şi face necesară includerea în alimentaţia lor a gustărilor dintre mese.
4. Micul dejun – obligatoriu în cazul școlarilor și preșcolarilor!
Pachețelul de la școală este doar o gustare și nu ține loc de mic dejun sau de prânz. Copilul trebuie să mănânce trei mese principale și una sau două gustări zilnic. Un mic dejun hrănitor îl reprezintă cerealele bio, chiar fără gluten, cu lapte vegetal din migdale, orez sau cocos. Mulți copii dezvoltă, fără ca părinții să bănuiască, intoleranță la lactoză.
O altă variantă include celebrul pahar cu lapte și cacao degresată bio sau pudră de carob, un înlocuitor pentru cacao, un foarte bun antioxidant, potrivit mai ales pentru cei mici, nefiind la fel de iritabil precum cacaua.
Acesta ar putea fi completat de o felie de pâine neagră sau cu semințe, tartinată cu ulei de cocos bio, care contine antioxidanți naturali, vitaminele A, C si E, vitamina K, Fier și Calciu și ajută la creșterea imunității.
Se pot de asemenea folosi și alte creme tartinabile cum ar fi untul de arahide, de cacao natural sau crema de macadamia sau pateuri vegetale.
5. Pachețelul de școală sau grădiniță
Pauza nu durează mai mult de 10-15 minute, iar cantitatea de alimente trebuie să fie proporțională cu timpul necesar ingerării ei.
De asemenea, hidratarea nu trebuie neglijată, apa plată sau apa de cocos, neacidulate și neîndulcite sunt perfecte pentru pauză.
Atunci când copilul vrea chipsuri sau ceva de “ronţăit”, îl putem “păcăli” cu nişte nuci, alune, migdale, stafide sau curmale, care sunt nişte gustări sănătoase și care dau multă energie și sunt și hrană pentru creier.
O altă variantă de dulce natural, fără zahăr, sunt pireurile de fructe, gata ambalate și porționate. Acestea înlocuiesc pofta de dulce și sunt mult mai hrănitoare.