Pâinea trebuie să fie ambalată sau nu? ANPC spune că da, brutarii refuză să facă cheltuieli în plus!
Pâinea este un aliment consumat de aproape toți românii, indiferent de sortimente, de modul în care este ambalat, deloc ambalat sau proaspăt scos din cuptor.
În această perioadă, în care se iau măsuri drastice de reducere a răspândirii noului coronavirus în țara noastră, autoritățile și cumpărătorii au o dilemă: trebuie sau nu ca pâinea să se găsească pe rafturi doar ambalată?
Directorul general al ANPC, Paul Anghel, a opinat că pâinea, un aliment de bază, care nu poate fi decontaminată după ce un infectat cu COVID-19 a tușit sau strănutat peste ea, ar trebui ambalată, potrivit ziare.com.
“Pâinea neambalată ar trebui să se vândă ambalată sau în mod asistat de un vânzător care să aibă mănuși și toate celelalte echipamente de protecție (și care să îi pună omului pâine într-o pungă – n.red.). Noi, românii, avem și o meteahnă de a pune mâna pe pâine, așa cu mâna goală! Și după, ne răzgândim. Luăm alta pâine. Luăm o chiflă. Luăm o baghetă. Și așa mai departe…După părerea mea, fie se va vinde ambalat totul, fie, dacă nu se poate vinde ambalat – să se vândă asistat de o persoană. Asta, la sectorul de bake off (unde există pâine proaspătă, care nu a fost ambalată deja de producator – n.red.) (….) În ceea ce privește cozonacul și orice altceva se va mai vinde în următoarea perioadă, tot așa ar fi mai bine sa fie înfoliat, în țiplă sau în orice altă formă, în așa fel încât mâna mea, a consumatorului, să nu ajungă în contact direct cu alimentul, fără mănușă”, a mai spus Paul Anghel.
Încă de la data de 17 martie, în România – Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) din Argeș i-a informat pe producătorii din județ că “se impune ambalarea tututor produselor care pleaca spre comercializare către toți clienții (pâine, specialități de panificație, produse de patiserie).
Solicitarea i-a nemulțumit, însă, pe reprezentanții producătorilor.
Președintele patronatului Rompan, Aurel Popescu, a precizat că se opune impunerii obligației de a ambala toata pâinea și toate produsele de panificație. El consideră că sunt de ajuns măsurile de igienă care erau impuse înainte de apariția epidemiei și sustine ca așa vrea clientul, pâine caldă de la brutarie!
”Peste tot în lume e pâine care se vinde în stare proaspătă. La magazin, dacă e vânzare asistată, vânzătorul ia o pungă de hârtie și introduce pâinea în pungă de hârtie. Și o dă clientului. Dacă e cu autoservire, clientul își pune mănușa, își pune pâinea într-o pungă și pleacă. Așa e și în Franța, peste tot!”, a explicat Aurel Popescu.
Acesta susține că dacă s-ar fi pus problema ambalării pâinii, aproximativ 2.500 de agenți economici ar fi închis.
”Nu sunt pregătiți. Nu au acum mașini de ambalat (producătorii – n.red.). Iar totuși clienții vin la asemenea magazine de prezentare în special ale producătorilor pentru că acolo găsesc pâine proaspătă, chiar caldă, și de asta vin acolo. Că așa vrea clientul. (…) noi nu suntem de acord (cu ambalarea tuturor produselor de panificație)! Hai sa fim realiști! Dacă cineva strănută pe pâine – ca e ambalată, că nu e ambalată – e clar ca alea trebuie aruncate. Și cea ambalată. Că ai pus mâna pe ambalaj și ai pațit-o la fel”, a mai declarat Aurel Popescu pentru sursa citată.
Unii producători nu s-au oprit la a avea o opinie în această privință, a produselor neambalate, ci au făcut demersuri și au reușit să dea înapoi deciziile autorităților locale, decizii luate pentru protejarea și siguranța populației.
Într-un document emis de Rompan se arata că, în cazul adreselor emise de DSVSA Argeș: “Rompan a discutat cu conducerea ANSVSA pe această temă. În acest moment conducerea ANSVSA a dat dispoziție în teritoriu sa fie retrase astfel de hotărâri”.
”În această perioadă imediat următoare se va elabora o procedură privind comercializarea produselor de panificație, avizată și de Rompan prin care să se stabilească anumite reguli în contextul actual al infectarii cu COVID-19. Fiecare unitate va trebui să respecte aceste reguli cu asumarea responsabilității punerii pe piață a produselor sigure din punct de vedere al siguranței alimentare. Vă rugăm să ne semnalați orice acțiune de acest gen pentru ca Rompan să poată interveni prompt acolo unde situația o impune”, a mai transmis Rompan.
Astfel, președintele Rompan, Aurel Popescu, susține că în comerțul cu pâine nu trebuie să se schimbe nimic, în perioada imediat următoare.
Un punct de vedere a avut și președintele Autorității Naționale Sanitare-Veterinare și pentru Siguranța Aliemntelor (ANSVSA), Robert Chioveanu, care a dezmințit informația că Direcții Sanitare Veterinare le-ar fi trimis producătorilor documente scrise prin care le-a cerut să ambaleze pâinea, susținând că “au fost niște discuții”.
”Nu este adevărat. Nu mai încercați să denigrați! Nu există așa ceva. Au fost niște discuții cu anumiți producători, în anumite județe și atât. Noi am dat comunicat de presă, dacă va uitați pe site-ul ANSVSA, în care transmitem că nu există studii care să ateste că alimentele pot să transmită coronavirusul”, a explicat Robert Chioveanu.