Perele copilăriei, tratate doar cu îngrășământ organic. Adina Moldoveanu din Dâmbovița aduce bucureștenilor gustul cel bun al toamnei
Campania ”Oamenii din spatele gustului de toamnă” demarează astăzi cu povestea Adinei Moldoveanu. Cu siguranță numele ei nu vă sună cunoscut, dar pentru cei care obișnuiesc să caute pere și mere gustoase la piața Obor din Capitală, chipul producătorului de fructe este familiar.
Venită la piață din comuna Văleni, județul Dâmbovița, Adina Moldoveanu este unul dintre micii fermieri care merită să fie incluși pe lista oamenilor care păstrează cu adevărat gustul de toamnă. Motivele ar fi multe, începând de la zâmbetul larg cu care își întâmpină cumpărătorii, la modul cum alege atent fructele arătoase pentru a le pune în galantar și încheind cu gustul de țară, același din copilărie, pe care îl au perele și merele pe care le vinde în această perioadă a anului.
Secretul gustului de toamnă din fructele Adinei stă în grija cu care este păstrată livada familiei, moștenită de tânără de la bunicul, cel care i-a insuflat și dragostea pentru pământ și natură. Astăzi, alături de câteva rude, femeia se luptă să țină în viață o plantație de pomi fructiferi pe care o apără de dăunători cu soluții naturale, fără a stropi cu chimicale.
Prețul perelor începe de la 2 lei kilogramul
”Cultivăm în principal mere, pere, prune, dar și caiși și nectarini, într-o zonă de deal extrem de frumoasă, în care razele soarelui contribuie din belșug la obținerea producțiilor cu care reușim să venim la piață. Acum am venit cu mere și cu pere, este sezonul lor și sunt la mare căutare. Prețurile cu care le vând nu sunt nici foarte ridicate, mai ales că anul acesta chiar dacă a fost secetă la producția de pere stăm chiar foarte bine. Un kilogram de pere la mine la tarabă pleacă de la 2 lei. Este vorba de sortimentul pentru compot, cu fructelemai verzi și ceva mai tari. Cele proaspete pentru consum, galbene și moi, ajung la maxim 3 lei pentru un kilogram”, a declarat pentru Super-Hrana.ro pomicultorul, care de mai bine de opt ani vinde fructe proaspete la piața din Obor.
Soluții macerate din plante, în loc de pesticide
De fructele cultivate de Adina se bucură și copiii acesteia. De aceea, femeia încearcă să limiteze la minim utilizarea substanțelor chimice.
”Fructele mele sunt mai speciale pentru că le lăsăm să crească și să se dezvolte cât mai natural, fără intervenții din partea noastră. Nu folosim în exces substanțe chimice, decât dacă este absolut necesar. Pentru tratarea bolilor sau a dăunătorilor folosim soluții macerate, din plante naturale, respectând în tocmai rețetele învățate de la bunicul nostru. În rest încercăm să limităm utilizarea pesticidelor și insecticidelor, pentru că folosind astfel de substanțe schimbăm și gustul fructelor. Încercăm să lăsăm totul să se corecteze de la sine, fără a interveni cu ceva artificial”, a explicat cultivatoarea pentru Super-Hrana.ro
Perele nu sunt tratate pentru o păstrare îndelungată
Spre deosebire de alți ani, anul acesta perele au stat foarte bine în copac și s-au copt toate în același timp. Chiar dacă se bucură de o producție bogată de pere, dâmbovițeanca se teme de faptul că nu va reuși să-și vândă întreaga cantitate de fructe, înainte ca acestea să înceapă să se strice.
”Perele noastre sunt foarte gustoase, avem mai multe soiuri și mai dulci și mai acrișoare, pentru toate gusturile. Limităm la maxim aportul de chimicale din cultură. Nu ne permitem să tratăm perele cu soluții care să le asigure o păstrare îndelungată, aceste substanțe au un preț foarte ridicat, acesta este și motivul pentru care depindem foarte mult de clienții care ne cumpără marfa pe care o aducem la piață. Tot ce nu reușim să vindem transformăm în pălincă”, a adăugat cultivatoarea de pere.
Folosește doar îngrășăminte naturale
”Unicul îngrășământ pe care îl aplicăm pentru a ajuta copacii să producă multe fructe și de calitate este cel biologic numit și gunoi de grajd. În afară de acest îngrășământ natural nu aplicăm nimic altceva. Gunoiul de grajd îl strângem tot anul de la animalele pe care noi le creștem în ogradă”, ne-a spus dâmbovițeanca.
Producția de mere la jumătate față de 2014
Dacă producția de pere a fost satisfăcătoare anul acesta, seceta și grindina i-au înjumătățit producția de mere.
”Din cauza fluctuațiilor de temperatură din primăvară, producția de mere de anul acesta este mult mai mică. Grindina și seceta au contribuit din plin la reducerea producție de mere. Dar cele care au rămas în pom și au început să se coacă sunt de cea mai bună calitate. Merele de anul acesta sunt mai puține. Din fericire, măcar sunt gustoase, dulci, zemoase și aspectuoase. Nu avem sistem de irigare, acesta este și motivul pentru care producția noastră depinde de ploaie. Ne dorim un astfel de sistem, dar fiind foarte costisitor nu ne-am permis până acum o asemenea de investiție. Prețul merelor românești de sezon este de 2,5-4 lei, în funcție de soi”, ne-a spus pomicultorul din județul Dâmbovița.
Secretul gustului de toamnă la perele Adinei Moldoveanu din Piața Obor din Capitală
Când mergeți la piață, Adina Moldoveanu vă sfătuiește nu vă feriți să cumpărați fructe neuniforme, pătate sau bătute, pentru că acestea sunt detaliile care îți arată faptul că fructul a fost produs cât mai natural, aspectul de plastic ar trebui să te pună pe gânduri.
”Acum la tarabă am la vânzare pere din soiul Williams alb, o pară foarte bună, zemoasă și cu un puternic parfum de toamnă. Poate că cel mai important detaliu care te dă de gol atunci când încerci să vinzi clienților o pară naturală este aspectul ei. O pară care nu a fost stropită cu substanțe chimice pentru combaterea bolilor și dăunătorilor este mai pătată, mai strâmbă, nici un fruct nu seamănă cu celălalt. Dat fiind faptul că perele sunt fructe extrem de sensibile la transport, dacă sunt puțin bătute, atunci cu siguranță nu au fost folosite soluții care să le ofere fermitate”, explică Adina, care sunt elementele care diferențiază perele tratate de cele netratate.
Comentariile sunt închise.