Piața Sudului: 80% din tarabe sunt alocate producătorilor, atribuirea spațiilor se face electronic!
Cea mai modernă piață din România a fost inaugurată săptămâna aceasta în București, în sectorul 4. După un amplu program de investiții, Piața Sudului s-a redeschis marți, pe 11 august, și cuprinde 145 de tarabe și 37 de spații comerciale pe o suprafață de 6.000 de metri pătrați.
O piață în toată regula, dar la cele mai înainte standarde și care permite bucureștenilor să se aprovizioneze cu produse proaspete direct de la fermieri, Piaţa Sudului, a fost reconstruită şi extinsă, cu spaţii comerciale reconfigurate. Deschiderea a avut loc marţi – 11 august, iar inaugurarea spațiului modern a fost făcută de primarul Sectorului 4, Daniel Băluţă, potrivit agerpres.ro.
Piața dispune de o parcare cu 300 de locuri
”Investiţia de la Piaţa Sudului este complexă şi integrată. Ea este alcătuită din corpul central al clădirii, cu două corpuri anexe, totalizând o suprafaţă de peste 6.000 de metri pătraţi. Are o esplanadă verde, parcul central – pentru că întreaga zonă a fost regândită şi urbanizată corespunzător. Mai mult de atât, peste drum avem o parcare etajată, o premieră în Bucureşti, o parcare modulară, cu o capacitate de aproximativ 300 de locuri”, a declarat edilul, cu ocazia inaugurării.
Sistem electronic de atribuire a tarabelor
Au fost amenajate în total 145 de tarabe pentru producătorii de fructe şi legume, dispuse pe două nivele – 105 la parter şi 40 la etaj, precum şi 37 spaţii comerciale. Conform lui Daniel Băluţă, de săptămâna viitoare va fi implementat un sistem electronic de atribuire a tarabelor.
Primarul Sectorului 4 a menţionat că piaţa este autorizată din punct de vedere al securităţii la incendiu şi are instalaţii de climatizare.
Investiție de 8 milioane de euro
Costul investiţiei a fost de 8 milioane de euro, plus TVA. Ordinea în piaţă şi în proximitatea acesteia este asigurată de o firmă de pază, precum şi de echipaje ale poliţiei locale.
”Sunt două categorii de elemente comerciale. Pe de o parte avem tarabele, unde în proporţie de 80% sunt producători – acesta fiind un alt scop pe care acest demers l-a avut, acela de a stimula întreprinzătorii din zonele limitrofe Bucureştiului. Costurile pe care tarabele îl au este identic cu cel pe care l-am avut în urmă cu an şi jumătate, când am început reabilitarea. Celelalte spaţii comerciale au fost atribuite, o parte dintre ele – pentru că mai sunt şi câteva care nu au fost încă atribuite – în urma unor licitaţii. (…) De exemplu, pentru corpurile din faţă, costul chiriei este aproximativ 35 de euro/metru pătrat. Pentru o tarabă este în jur de 20 de lei pe zi”, a mai declarat Daniel Băluţă.
Cum este structurată acum Piața Sudului
Corpul 1 al ansamblului, central, are un regim de P+1, realizat pe o structură metalică în formă de arce, cu faţade vitrate şi copertină de sticlă în zona de acces. Acest corp este dedicat atât comerţului la tarabe, cât şi comerţului în magazine independente.
Corpul C2 este un pavilion cu spaţii de închiriat, aflat în lungul străzii Niţu Vasile, în partea de vest a amplasamentului, amenajat pentru comercializarea produselor fast-food, panificaţie, patiserie, cofetărie.
Corpul C4 este o clădire cu un regim de înălţime subsol+parter, amplasat lângă C1 şi paralel cu C2. La parterul acestei zone au fost amenajate zone comerciale destinate închirierii, iar la subsol – spaţii tehnice.
Potrivit primăriei, în zona tarabelor au fost amenajate zone distincte cu fântâni pentru spălarea fructelor şi legumelor, camere frigorifice pentru păstrarea produselor perisabile, vestiare şi grupuri sanitare distincte pentru personalul de deservire şi clienţi.