-În bucătărie

Plăcintă cu vișine spiralată

Este și păcat să nu faceți o plăcintă de vișine în plin sezon al acestor minunate fructe. În ciuda aparenței ei spiralate, această variantă de plăcintă este ușor de făcut și nu este atât de migaloasă pe cum ați crede.

Ingrediente

500 g vișine + 70 g zahăr
350 g făină
30 g zahăr pudră
200 g unt rece
5 g praf de copt
200 g smântână acră 25% grăsime
un praf sare

Mod de preparare

Pentru început, scoateți sâmburii de la visine, amestecați vișinele cu zahărul și lăsați-le deoparte.

Pregătiți aluatul: într-un vas încăpător, puneți făina amestecată cu zahărul pudră, sarea și praful de copt. Adăugati untul rece tăiat bucăti și amestecați rapid cu o furculiță sau cu mâinile până obtineți un aluat nisipos.

Adăugati smântană și frământați rapid până ce aluatul se adună. Nu insistați cu frământatul. Strângeți aluatul într-o mingiuță, aplatizați-l cu palma și înveliți-l într-o folie alimentară. Dați aluatul la rece cel puțin o oră.

În acest moment, vișinele vor fi destul de zemoase. Puneți vișinele într-o sită și strecurați-le bine. Nu avem nevoie de sucul lor. Dacă vișinele sunt prea zemoase, plăcinta se va desface la copt.

Încingeți cuptorul la 180 grade Celsius. Pregătiți o tavă mare de copt acoperită cu hârtie de copt. Scoateți aluatul de la frigider. Din acest aluat puteti pregăti o placintă mare cu diametrul de 26 cm sau două mai mici cu diametrul de 20 cm.

Presărați ușor planul de lucru cu puțină făină. Puneți aluatul răcit pe planul de lucru și începeți să îl întindeți cu un făcăleț în strat subțire și egal. Din aluat, tăiați fâșii cu lățimea de 10 cm. Pe marginea lată a fâșiei, puneți vișinele scurse de zeamă, una lânga alta, fără a lăsa spațiu între ele.

Rulați fâșia de aluat, astfel încât să obtineți un sul lung. Când ați ajuns cu rulatul fâșiei de aluat la capăt, sigilați aluatul bine ca să îl puteți modela. Apucați un capat al sulului de aluat și rulați-l spre interior, dându-i  formă de melc.

Puneți melcul format în mijlocul tăvii de copt. Puneți din nou vișine pe o altă fâșie de aluat, rulați din nou foaia de aluat dându-i formă de sul. În acest moment, nu mai rulați sulul de aluat în formă de melc, ci puneți sulul de aluat în continuarea melcului din tavă. Continuați cu încă un sul de aluat dacă doriți o placintă mare. Dacă optați pentru 2 placinte mai mici, formați din nou un melc de aluat și adăugați un alt sul de aluat în continuarea lui.

Dati plăcinta / plăcintele 🙂 la cuptorul încins 30 de minute până capată o culoare ușor aurie. Lăsați să se răcească complet. Pudrați cu zahăr din belșug.