-Tradițional

Poalele-n brâu, pe cale să fie atestate ca produs tradițional

Produsele Pastramă de berbecuţ de Sineşti şi Poale-n brâu au cele mai mari şanse de a fi atestate ca produse tradiţionale de către Direcţia pentru Agricultură Judeţeană Iaşi.

În cadrul concursului “Identificare și atestare de produse tradiţionale” organizat de către Facultatea de Zootehnie din cadrul Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad” din Iaşi, în parteneriat cu Direcția pentru Agricultură Județeană, produsele Pastramă de berbecuţ de Sineşti şi Poale-n brâu s-au clasat pe primele locuri.

În total, au fost înscrise 34 de produse, cu potenţial de a fi atestate, ce au fost grupate pe două secţiuni „Preparate dulci” şi „Preparate pe bază de carne, lapte, peşte şi legume”. Participanţii au fost elevi și studenți de la diferite licee din judeţele Iaşi şi Bacău, din cadrul USAMV Iaşi, precum şi de la Liceul „Vasile Alecsandri” din Ungheni, Republica Moldova, care au participat individual sau în echipă, coordonaţi de un cadru didactic.

Pentru o apreciere cât mai obiectivă a produselor, juriul a fost compus, pentru fiecare secțiune, din trei persoane ce au fost nominalizate din partea Facultăţii de Zootehnie, Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, sponsorilor şi presei locale.

Premiul I pentru secţiunea „Preparate pe bază de carne, lapte, peşte şi legume” a fost câştigat de către produsul Pastramă de berbecuţ de Sineşti, realizat de echipa Liceului „Haralamb Vasiliu” din Podu Iloaiei, iar la secţiunea „Preparate dulci” a fost câştigat de către produsul Poale-n brâu realizat de echipa Liceului Tehnologic „Grigore Antipa” din Bacău.

Evenimentul a avut ca scop promovarea şi încurajarea consumului de produse alimentare româneşti realizate după reţete tradiţionale. În acelaşi timp, s-a urmărit stimularea spiritului antreprenorial al elevilor şi studenţilor prin valorificarea superioară a producţiilor agroalimentare obţinute în fermele din Moldova.