Afaceri mari și miciAutenticCe și cum cumpărămHrana ca stil de viațăÎn bucătărie

Produse tradiţionale româneşti „Ca altădată”, numai bune pentru masa de Crăciun

Brandul „Ca altădată” îl are ca producător pe Aurel Simion, omul care a obţinut doctoratul în produse tradiţionale, dar care a şi atestat diverse produse de calitate. FOOD&RETAIL – Agrointeligența a stat de vorbă cu fondatorul brandului pentru a afla cât mai multe informaţii despre produsele româneşti.

Care este poveste brandului “Ca altădată”?

„Am început cu produsele tradiţionale în 2012, uşor, în aşa fel încât să ajung la o reţetă tradiţională din zona Olteniei, de sub munte. Nu este uşor să ajungi la o reţetă pe care să nu o schimbi, dar să îi dai o oarecare perpetuare în timp. Încercările noastre au durat apoape un an de zile, apoi am luat hotărârea de a le atesta tradiţional, bineînţeles după ordinele în vigoare. Le-am atestat, sunt produse fără E-uri. Referitor la doctoratul în produse tradiţionale, acesta a venit dintr-o necesitate, la un momentdat, ca să faci un produs de calitate, trebuie să îi respecţi anumiţi timpi în procesul de maturare al cărnii, iar eu am luat lucrurile foarte în serios.

Maturarea se produce natural în timp, iar eu am căutat să grăbesc frăgezirea cărnii printr-un procedeu mecanic, fără chimicale. Am redus timpul de la trei săptămâni, la 74 de ore prin metoda cea mai bună, prin înţepare şi presare. În urma acestui doctorat, asta am obţinut.

Ca să faci un produs bun, trebuie în primul rând să ai răbdare, să înţelegi carnea, să îţi faci timp de ea şi să o prelucrezi corect. Carnea trebuie aleasă foarte bine, trebuie să provină din animale sănătoase. Noi luăm carnea de pe teritoriul României, nu se pune problema de import, la produsele tradiţionale este interzis să se procure carne din import.

Despre produsele brandului

Cârnaţii din topor–  au carnea foarte bine aleasă, se foloseşte carne de foarte bună calitate, spata de porc, cârnaţii din topor sunt numai din carne de porc. Carnea se lasă la maturare, se frăgezeşte mecanic, se amestecă cu condimente de la noi din piaţă, cimbru, boia, piper, usturoi şi totul se afumă natural cu lemne de fag uscate, la o temperatură caldă şi rece până când el se pătrunde şi se poate consuma ca atare.

Cârnaţii cu miroase şi usturoi- predomină usturoiul, dar conţin şi vită. Sunt la fel afumaţi cu lemn şi rumeguş de fag, au şi o tocătură mai mică.

Cârnaţii cu ambâţ– sunt în membrană naturală, în intestin de oaie, conţin vită şi porc şi sunt puţin picanţă. De ce ambâţ? Ambâţul vine de la ambiţia sau iuţimea olteanului şi am păstrat tradiţia locului. Avem în lucru cârnaţii din Păstoreşti în compoziţie cu carne de oaie şi de vită, dar trebuie căutată reţeta tradiţională din Oltenia de sub munte.

Jumări– clar un produs tradiţional românesc. Este unul dintre cele mai scumpe produse, scade foarte mult, din 40 de kg de slănină, de fleică, cu greu se obţin 7 kg de jumări. Este un produs românesc şi se consumă cu mare plăcere.

Carnea la garniţă– sunt produsele precum cârnaţii din topor, cârnaţii cu miroase şi usturoi, muşchi perpelit şi spată de porc frăgezită şi afumată. Nici în carnea la garniţă nu folosim produse industriale, folosim doar produse atestate tradiţional

Cum vă întâlniţi cu consumatorii?

În ultimul timp văd o oarecare deschidere, noi, industria de procesare a cărnii din România, suntem în stare să facem produse de calitate, sănătoase, rămâne ca societatea civilă, să ne dea un consumator educat.

Eu împreună cu produsele din brandul „Ca altădată”, sunt prezent şi în mediul online, avem facebook cu acelaşi nume. Sunt bucate româneşti înregistrate la Osim, denimirea produselor este şi ea înregistrată la Osim”, conchide Aurel Simion.