Riscurile de a urma o dietă înainte de a deveni părinți. Schimbarea bruscă a alimentației nu va avantaja sarcina
Ideea de a urma o dietă înainte de a deveni părinți pentru a avantaja sarcina și bebelușul este una riscantă și chiar greșită, fără rezultate notabile. Din păcate, viitorii părinți sunt bombardați prin diverse canale cu informații și sfaturi despre diete ce trebuie urmate înainte de momentul conceperii copilului.
E pusă în pricol sănătatea părinților și a bebelușului
Sunt invocate studii care indică influența aparent benefică a unei alimentații corespunzătoare asupra fătului și a dezvoltării ulterior nașterii a copilului. În realitate, viitorii părinți se expun unor riscuri care pot pune în pericol sănătatea lor dar și a copilului.
„În privința alimentației trebuie să ne educăm din timp. Dacă cineva își propune să conceapă un copil și să își schimbe brusc, cu ocazia acestui eveniment, obiceiurile alimentare își pune în pericol sănătatea. În primul rând, niciodată nu trebuie să ne schimbăm alimentația brusc. Acest lucru se face lent, eliminând anumite elemente nesănătoase din alimentație, înlocuind alimentele sau combinându-le. Este nevoie de timp pentru a observa efectele asupra organismului. Astfel, viitorii părinți vor reuși să își stabilească exact alimentația corespunzătoare. Însă, doar dacă este necesar. Iar acest lucru poate fi stabilit doar după ce este consultat medicul”, a explicat pentru Super-Hrana.ro dr. Livia Florentina Firan, medic primar diabet, nutriție și boli metabolice, în cadrul Policlinii nr. 10 din București.
Mediul online, sursă preferată de documentare
Este un semnal de alarmă real, întrucât mediul online a devenit o sursă principală de documentare, mai ales pentru părinții din ce în ce mai ocupați. Din păcate, online-ul a fost invadat de o multitudine de informații prezentate selectiv, haotic, fără surse credibile.
Părinții riscă să ajungă supraponderali
Viitorii părinți sunt îndemnați să urmeze diete bogate în proteine, formate din fructe, legume, produse din cereale sau diete vegane fără să le fie prezentat un plan în acest sens. În realitate, în funcție de metabolismul și nevoile fiecăruia, dieta trebuie adaptată. În mod contrat, în organism pot apărea dezechilibre majore cu repercursiuni asupra copilului.
„Bineînțeles că orice exces este dăunător. Tocmai de aceea, într-o alimentație sănătoasă mâncarea trebuie combinată corespunzător. Există un risc major în cazul părinților supraponderali, iar în această situație pot ajunge și cei care decid să urmeze diete fără să consulte un specialist. Aceste diete pot fi concepute greșit. Există femei cărora li se declanșează diabet gestațional, adică în timpul și pe fondul sarcinii. De multe ori este afectat și fătul și de aceea ajung să se nască copii macrosomi, mai exact cu o greutate mai mare decât cea normală, de peste 4 kilograme”, a încheiat medicul Livia Florentina Firan.