Rucola proaspătă la tine acasă tot timpul anului sau cum să crești singur cea mai sănătoasă salată. Un cultivator te învață toate secretele
Salata de rucola este recunoscută în toată lumea ca fiind cea mai sănătoasă salată, datorită conținutului ridicat de nutrienți. Gustul ușor amărui și aroma picantă intensă o fac ingredientul perfect în diverse rețete. Rucola a câștigat teren în ultimii ani și în rândul consumatorilor români, în timp ce în țările mediteraneene există o adevărată cultură pentru această plantă.
Rucola, sau aragula, din comerț se vinde în supermarketuri cu 5-6 lei pentru 125 grame. Din păcate, rucola are o perisabilitate rapidă. Frunzele plantei oxidează destul de rapid, așa că cea mai bună soluție rămâne rucola proaspătă, crescută acasă, în propria grădină sau în ghivece.
Pentru a vă oferi toate informațiilenecesare cultivării tufelor de rucola chiar la voi acasă, Super-Hrana.ro a stat de vorbă cu Simon Ghiță, un priceput cultivator de rucola.
Se poate planta tot timpul anului
Rucola se poate planta în orice perioadă anului. ”Inclusiv în această perioadă dacă vrei să înființezi o plantație de rucola pe un teren deschis aceasta poate fi făcută fără nici un fel de problemă. Nu are o perioadă anume în care este cel mai bine să o plantezi. Se poate planta și vara, dacă în prealabil terenul este udat. Rucola rezistă și peste iarnă, chiar dacă toată vegetația din grădină este moartă, sub zapadă o să găsești frunze de rucola verzi și numai bune de salată, asta dacă vine înghețul. Plantarea se face prin însămânțare directă, nu e nevoie de răsaduri sau altceva”, a explicat pentru Super-Hrana.ro Simon Ghiță.
Rucola poate fi cultivată și în ghivece
Fiind o plantă foarte puțin pretențioasă rucola se poate cultiva și în ghivece/jardiniere, fiind o sursă excelentă de salată proaspătă și pentru cei care stau la bloc sau cei care nu dispun de un teren unde să cultive planta.
”Planta nu este deloc pretențioasă și se dezvoltă fără probleme în ghivece. Dacă punem rucola în jardinieră, avem nevoie doar de pământ obișnuit. Pentru a semăna semințele de rucola trebuie să facem un șanț pe mijloc de 2,5 cm adâncime, iar semințele trebuie semănate rar, la o adâncime de 1 cm. În schimb dacă pui rucola în grădină, trebuie să știi că distanța între rândurile de plante trebuie să fie de 30 cm. De reținut este faptul că rucola este perenă și dacă nu smulgi rădăcinile, pentru plantele din grădină, vei avea ani la rând rucola în același loc”, ne-a explicat Simon.
Preferă locurile aflate în semiumbră
Atunci când cultivi rucola trebuie să te asiguri că ghivecele sunt așezate în dreptul unei fereastre. Indicat ar i ca ghivecele să nu fie așezate direct în lumina puternică a soarelui.
”În câmp deschis rucola preferă solurile cu expunere medie la soare. Expusă întreaga zi la razele soarelui, în special vara, când temperatura depășește de multe ori și 40°C, frunzele de rucola se îngălbenesc și nu mai pot fi folosite la salată, pentru că își schimbă și gustul”, ne-a vorbit cultivatorul de rucola.
Nu necesită îngrășăminte sau stropiri cu substanțe chimice
Rucola este o plantă care rezistă indiferent de condițiile meteo, iar dăunătorii nu sunt chiar atât de numeroși încât să pună probleme culturii.
”Planta valorifică foarte bine tot ce găsește în solul în care crește, nu are nevoie de nici un ados. La începutul perioadei de vegetație, primele frunze de rucola care apar sunt atacate de afide, dar odată planta ajunsă la maturitate, acești dăunători dispar. Nu recomand stropirea plantei pentru că, noi consumăm frunzele și nu ar fi prea sănătos să ingerăm niște chimicale”, ne-a explicat Simon.
O normă de udare la 3-4 zile
Rucola rezistă chiar și în condiții de secetă doar că producția de frunze nu este așa de abundentă.
”Nu este o plantă sensibilă la lipsa de precipitații, dar dacă vrei să ai frunze verzi, proaspete și cu aspect plăcut, trebuie să uzi ghivecele de rucola la 3-4 zile, distanță. O udare la 3 zile este suficientă. Dacă o uzi foarte des, rădăcina plantei poate să putrezească destul de rapid și astfel riști să pierzi toate plantele din ghiveci”, recomandă cultivatorul de rucola.
Plantele mature dau un gust mai intens
În supermarket-uri găsim, cel mai adesea, frunze de rucola care au dimensiuni mici și foarte mici, dar tânărul cultivator sublinază faptul că, se pot recolta și frunzele de la plantele mature, iar aceaste au un gust mult diferit față de cel al plantelor tinere.
Rucola poate fi folosită în salate, toping pentru diverse preparate sau alte rețete
”Primele frunze de rucola, apar, de obicei, la aproximativ 40 de zile de la semănarea semințelor. La recoltare, poți tăia fie întreaga plantă, fie doar frunzele. Este recomandat să tai doar frunzele, pentru ca planta să dea naștere unora noi, proaspete și tinere. Frunzele pot fi recoltate și atunci când au o dimensiune de 5-6 cm, dar și atunci când apar primele inforescențe ale plantei. În această etapă de vegetație, frunzele vor avea undeva la 10 cm, sunt mai mari, mult mai cărnoase și au un gust mai picant”, ne-a spus Simon, care este momentul optim în care putem recolta frunzele de rucola.
Rucola din ghiveci necesită eliminarea inflorescențelor
Dacă pui rucola în ghiveci trebuie să fi atent la apariția primelor inforescențe. Acestea trebuie tăiate imediat, pentru a te putea bucura tot timpul anului de frunze proaspete.
”Dacă vrei să ai frunze proaspete tot timpul anului și nu ai nevoie de alte semințe, atunci în mod sigur, cum apar primele semne de inflorescențe acestea trebuie tăiate. În schimb dacă ești un mare consumator de rucola și rupi frunzele în mod regulat, atunci planta se concentrează în primul rând să producă frunze noi și nu mai are forța necesară să dezvolte inflorescențele. Dacă se culeg frunzele tot timpul, planta nu o să ajungă să producă flori”, a declarat pentru Super-Hrana.ro Simon Ghiță.
Semințele de rucola, disponibile online și n magazine de bricolaj
Semințele de rucola pot fi achiziționate din magazine specializate în vânzarea semințelor agricole sau din magazine de bricolaj. Prețul unui plic de 5 grame este de aproximativ 3 lei. Două-trei plicuri pot fi folosite pentru a obține o cantitate suficientă de frunze de salată tot timpul anului. Cei care optează pentru achiziționarea semințelor dintr-un magazin de bricolaj pot cumpăra din același loc și ghivece sau jardiniere și totodată pământul neceasar cultivării.
De asemenea, în afara cultivării și comercializării frunzelor de rucola, Simon Ghiță se ocupă și de obținerea și vânzarea semințelor plantei. Cultivatorul poate fi contactat prin intermediul adresei de mail mostisteacolors@gmail.com
foto: pixabay.com, azienda-bonato.com, wikimedia.org
Citește și:
Rucola, cea mai sănătoasă salată verde, este o bombă de vitamine și minerale
Comentariile sunt închise.