-SpecialTârguri și expoziții

Scandal mioritic la SIAL 2016. Standul României – inexistent. Micii producători au primit ”din milă” o mochetă și ceva mobilier murdar!

Rușine românescă la SIAL 2016 – unul dintre cele mai importante evenimente din industria alimentară la nivel mondial. Evenimentul, care se ține la Paris, ar fi trebuit să fie un sprijin, o șansă pentru circa 40 de mici producători români care au primit asigurări din partea Ministerului Economiei că vor avea expunere la standul țării noastre. Stand care, însă, nu s-a mai construit după ce Guvernul nu a plătit firma care a câștigat licitația pentru construirea acestuia.

Povestea de la SIAL 2016 seamană izbitor cu alte situații penibile legate de reprezentarea României la marile evenimente internaționale. Toată tărășenia a fost scoasă la iveală de Adrian Hădean, fostul jurat de la Masterchef care participă la SIAL 2016 pentru lansarea uleiului presat la rece la care a lucrat luni bune.

”Dacă vedeți niște standuri frumoase în spatele meu la SIAL – unul dintre cele mai târguri de mâncare din lumea asta, să știți că nici unul dintre ele nu este standul României. Spun asta cu tristețe, cu tristețea micului producător român care sunt și pe care încerc să îl promovez și să îl prezint pe unde mă duc. Am venit la SIAL pentru a-mi lansa, prezenta și vinde uleiul presat la rece la care s-a lucrat foarte mult în ultimele 6-7 luni. Mi-ar fi plăcut foarte mult să vă povestesc despre asta, dar nu o să o fac. O să vă povestesc de durerea a celor 36 de mici producători români (…). Spre deosebire de mine, ei nu prea au alte surse de venit și depind de produsele pe care le lucrează și încearcă să le reprezinte”, spune Hădean într-un video postat pe Facebook și devenit viral.

adrian-hadean-2016Cunoscutul maestru culinar explică cum micilor producători li s-au dat asigurări că vor fi susținuți pentru a fi prezenți la standul României. Mai exact, Ministerul Economiei și-a luat angajamentul nu doar de a organiza acest stand, dar și de a achita producătorilor selectați o serie de costuri – de la taxa de particpare, la cheltuielile cu transportul lor și al mostrelor.

Cu câteva zile înainte de începrea târgului, treaba s-a schimbat, s-au sucit și Ministerul Economiei a început să dea din colț în colș și să le trimită oamenilor o scrisoare în care i-a anunțat că nu se mai ține pentru că nu am reușit să ne organizăm destul de bine și dacă vreți să participați, o puteți face contra sumei modice de 1.500 de euro”, a mai spus Hădean, apreciind suma ca fiind una mare pentru un mic producător român, cu atât mai mult cu cât la aceasta se adaugă și costurile de transport și cazare.

Firma organizatoare n-a fost plătită, așa că nu a mai construit standul

Lucrurile nu s-au oprit însă aici, iar firma – singura care s-a înscris la licitația pentru ridicarea standului de țară al României nu a fost plătită.

”A ajuns la Paris, cu marfa în camion, a stat două zile și dacă a văzut că nu plătește nimeni, s-a luat și s-a cărat. Și atunci producătorii români care au venit au început să se descurce singuri. S-au trezit pe betonul gol în ditamai complexul expozițional. Cuiva i s-a făcut milă de milogeala reprezentanților români și i-a ajutat cu o mochetă. Și altcuiva i s-a făcut milă și a debarcat dintr-o mașină niște mobilier mizerabil pe care producătorii l-au spălat cu ce au adus de acasă. Așa că nu avem stand al Româneiei la Paris, avem câteva standuri mici și mizere împărțite prin tot târgul și mai avem niște reprezentanți ai Guvernului care dau vina pe firma organizatoare, firmă care nu a avut nici un fel de contract și care se spală pe mâini și mai avem o asociație care reprezintă interesele producătorilor și care împinge bine la Guvern”, povestește Adrian Hădean.

O parte dintre producătorii calificați au renunțat să mai participe la SIAL 2016

Dacă Adrian Hădean și alți peste 30 de producători au decis să plece totuși la Paris, alți producători români au renunțat după ce au văzut ce probeleme organizatorice sunt legate de reprezentarea României la expoziția de la Paris. ”Noi suntem unul dintre producătorii calificați care a decis să nu mai participe la această acțiune tocmai că înainte cu câteva zile am aflat că amenajarea și logistica pentru acest târg nu au mai fost susținute de către minister așa cum prevedea programul guvernamental. Amenajarea în trei zile a pavilionului expozițional (oricâtă voință ar fi fost din partea unora) era practic imposibilă. Nimeni nu a menționat că noi am achitat o garanție Ministerului fără ca acesta să-și onoreze promisiunile….și tot noi suntem răspunzatori pentru că am ales să nu ne ‘promovăm’ imaginea în haosul creat doar pentru a bifa un număr?”, a postat pe Facebook Felicia Tulai, fondatoarea uleiurilor presate la rece Luna Solai.

Mediul privat ”spală” imaginea României

Reprezentarea României la cel mai înalt nivel este asigurată de calitatea produselor, dar și de companii mari care au investit sume importante pentru a avea standuri ”de revistă”. Un exemplu este brandul Cris-Tim care s-a prezentat la SIAL 2016 cu un stand modern, spațios și care face cinste României. Câteva imagini cu modul în care se prezintă Cris-Tim la SIAL 2016 au fost postate pe site-urile de socializare, unde au atras sute de aprecieri și zeci de distribuiri.

stand-cris-tim-sial-2016

Ce este SIAL Paris 2016

SIAL Paris 2016 se desfășoară anul acesta în perioada 16-20 octombrie și este cea mai mare expoziție a inovației în domeniul alimentar. Evenimentul are loc o dată la doi ani și atrage peste 150.000 de vizitatori din întreaga lume. SIAL este un eveniment unic în care se întâlnesc lideri mondiali din retail și cumpărători de servicii și produse alimentare.