-În bucătărie

Sezonul dovleacului: cum faceți cele mai bune și pufoase gogoși cu dovleac!

Gogoșile cu dovleac au ajuns să fie cele mai iubite gogoși la noi în casă! Deși soțului meu nu-i place dovleacul, atunci când le-a gustat, s-a minunat cât de bune și pufoase pot fi! Mie îmi place tare mult dovleacul, l-aș folosi în multe mâncăruri și deserturi, de aceea l-am folosit și la hummus cu dovleac copt. La capitolul prăjituri, am pregătit prăjitura guguluf cu dovleac și nuci și prăjiturele cu lapte de cocos si dolveac.

Cât despre gogoși, mai găsiți pe blog o variantă cu ciocolată și zmeură, mini gogosi cu ricotta, miere și scorțișoară sau gogosi cu ciocolată la cuptor. Tot la cuptor sunt și cele coapte cu ananas și scortișoară. Dar să revenim la gogoșile cu dovleac. Iată cum se fac:

Ingrediente gogoși cu dovleac

250 g pulpă dovleac copt
650 g făină
12 g drojdie uscată
3 gălbenușuri ou
50g zahăr
2 lingurițe zahăr vanilat
un praf sare
150 ml lapte
50 g unt moale
500 ml ulei pentru prăjit

* În funcție de tipul de dovleac, e posibil să fie nevoie să creșteți sau să scădeți cantitatea de făină indicată.

Mod de preparare gogoși cu dovleac

Pasați dovleacul copt într-un blender. Lăsați deoparte. Pregătiți maiaua: într-un bol, puneți drojdia uscată cu o linguriță de zahăr și 4 linguri de lapte. Amestecați bine și lăsați deoparte 10 minute până ce drojdia începe să se activeze.
Într-un castron, amestecați bine cele 3 gălbenușuri cu zahărul și zahărul vanilat.
Într-un bol încăpător, cerneți făina, faceți o gropiță în mijloc. Adăugați maiaua, amestecul de gălbenușuri și zahăr, pulpa de dovleac și laptele cu sarea. Amestecați cu o lingură până ce aluatul începe să se adune de pe pereții vasului. Încorporați untul moale, frământați circa 10 minute până ce obțineți un aluat elastic care nu se lipește de maini. Așezați-l într-un castron uns cu ulei, acoperiți-l cu folie alimentară. Lăsați-l la crescut în loc cald o oră, până își dublează volumul.
Răsturnați aluatul pe masă, frământați-l un minut pentru a scoate aerul din el. Cu un sucitor întindeți-l într-o foaie cu grosimea de 0,5 cm. Tăiați cercuri cu o formă de inel cu diametrul de 10 cm. Puteți folosi un pahar cu gura mai largă, daca nu aveți formă.
Puneți gogoșile pe o tavă, acoperite cu hârtie de copt. Acoperiți tava cu folie alimentară și lăsați-le să crească 45 de minute.
Într-o cratiță încapătoare, cu fund gros, încingeti uleiul. Dacă aveți termometru de bucătărie, testați uleiul să ajungă la temperatura de 180 grade Celsius. Puneți 2-3 gogoși în ulei, asigurându-vă că nu e foarte încins, altfel acestea se vor arde la suprafață și vor rămâne crude la interior. Prăjiți-le pe ambele părți până devin rumene. Scoateți-le pe un prosop de hârtie. Lăsati-le să se scurgă de excesul de ulei.
Pudrați-le cu zahăr. Serviți-le calde. Puteți să le serviti și a doua zi, încălzindu-le câteva secunde la cuptorul cu microunde și veti avea gogoși proaspete ca în prima zi!