Hrana ca stil de viațăLa dietă

Slăbim cu fructe deshidratate? Iată câte calorii au acestea și de care poți să te bucuri fără a-ți pune silueta în pericol!

Fructele uscate sunt bogate în vitamine, fibre, potasiu, fier și alți nutrienți și sunt indicate mai ales în sezonul rece, atunci când putem întâmpina deficiențe de vitamine și minerale, dat fiind consumul scăzut de fructe și legume proaspete.

Stafidele, mai mult decât desert
Stafidele au un conținut ridicat de tiamină, vitamina B6, fier, riboflavină și potasiu.
De asemenea, ele conțin antioxidanți cu efect antiimflamator, au proprietăți antibacteriene și au un rol de întărire a imunității, protejându-ne de virusuri și de bacterii.

Smochinele, surse importante de fier și calciu
În smochine uscate veți găsi mai mult calciu decât în oricare alte fructe; 121 de mg de calciu- la o porție de jumătate de ceașcă. Totodată, smochinele conțin și o doză importantă de fier și de potasiu, magneziu, mangan și fosfor, dar și vitamina K și vitamine din complexul B (B6, riboflavină și tiamină).

Dacă vă e teamă să consumați fructe uscate, din cauza conținutului ridicat de zahăr sau de calorii, iată lista caloriilor și a zaharurilor pe care le conțin, în general, 100 de grame de fructe deshidratate:

-Caise: 300 calorii ….. 15,4 grame zahar
-Smochine: 260 calorii ….. 27,5 grame zahar
-Stafide: 270 calorii ….. 37,5 grame zahar
-Prune: 300 calorii….. 15,1 grame zahar
-Curmale: 310 calorii….. 22,3 grame zahar

Se recomandă consumarea a 3 porții de fructe deshidratate (cât un pumn) pe săptămână, iar asocierea lor se va face strict cu alimente degresate: iaurturi și brânzeturi slabe, cereale integrale, alte fructe proaspete sau uscate.

Text: Cătălina Buzdun-Rafailă
Sursa: thepaleodiet.com