-Ambalaje

”Sosul Țigănesc” de la Knorr va deveni ”Sos Paprika Unguresc” din motive strict rasiale!

Foto: hotnews.ro

Trasformări majore la nivel mondial privind denumirea produselor alimentare arhicunoscute! Companiile mari renunță, una câte una, la denumirile unor produse consacrate pentru a nu crea un cadru discriminatoriu pentru anumite categorii sociale.

”Sosul Țigănesc” (Zigeunersauce), vândut în Germania, de la Brandul nemțesc de produse alimentare Knorr, deținut de Unilever, va fi redenumit deoarece actualul nume este considerat discriminatoriu față de romi, potrivit hotnews.ro care citează AFP și publicația germană Deutsche Welle.

Sosul iute este unul popular, nelipsit în multe gospodării germane, iar în câteva săptămâni va fi vândut în țară sub denumirea de ”Sos Paprika Unguresc”, a anunțat Unilever într-un comunicat remis AFP luni – 17 august. Astfel a confirmat informația apărută inițial în ziarul Bild în cursul acestui weekend.

Întrucât termenul de sos țigănesc poate fi interpretat într-o conotație negativă am decis să dăm alt nume sosului nostru Knorr”, a anunțat compania. Aceasta a adăugat că lucrează intensiv la scoaterea tuturor stereotipurilor discriminatorii din produsele și reclamele sale.

Schimbarea de nume vine pe fondul dezbaterilor privind rasismul din întreaga lume, dar în mod special în Statele Unite, după uciderea afro-americanului George Floyd de către Poliția din Minneapolis.

Și alte companii importante au decis să își redenumească branduri tradiționale ca răspuns la îngrijorările privind stereotipurile rasiale. PepsiCo a anunțat redenumirea unuia dintre cele mai populare mărci de sirop ale companiei, ”Mătușa Jemina”, reprezentat de 131 de ani prin fața unei femei de culoare.

La rândul său, compania Mars a anunțat că vrea să renunțe la imaginea lui Uncle Ben, un afro-american vârstnic care este pe pachetele sale de orez din anii 1940.

Decizia Unilever a fost salutată de Consiliul Central pentru Romi din Germania. Se pare că la nivel mondial există această tendință de a schimba denumirea produselor de tradiție, pentru a nu crea disconfort persoanelor care fac parte dintr-o anumită rasă ori etnie.

Foto: evz.ro

O denumire similară o are ”Mușchiul Țigănesc”, un  preparat din carne cu tradiție în România, dar care, până acum, și-a păstrat denumirea. Mezelul se obține din contopirea cotletului cu ceafa de porc și este produs sub această denumire de mai multe companii din țară. Sub același nume este pus la vânzare în supermarketuri și magazinele mai mici.