Spălăm sau nu spălăm ouăle de țară?
Una dintre dilemele celor care cresc găini pentru a avea ouă de țară este dacă să le spele sau nu înainte de a le pune la frigider. Întrebarea este cu atât mai pertinentă cu cât în comerț, toate ouăle puse la vânzare sunt curate, ceea ce înseamnă, evident, că au fost supuse unui proces de curățare.
Spălarea ouălor obținute de la păsările de curte este o chestiune care influențează și timpul cât aceste ouă vor fi bune pentru consum.
”Atunci când o găină face un ou, acesta capătă un înveliş aproape imperceptibil numit cuticul. Cuticulul se comportă ca o barieră naturală şi împiedica germenii şi bacteriile să pătrundă prin coaja în ou. Lăsând ouăle nespălate, aceasta barieră naturală rămâne intactă. Producătorii comerciali de ouă sunt obligaţi prin anumite norme, să spele toate ouăle înainte de livrare, de aceea ouăle cumpărate din magazin sunt atât de curate”, explică specialiștii companiei Agroland, citând experți internaționali.
În cazul în care, însă, produceți ouă pentru autoconsum, atunci este suficientă curățarea lor cu o cârpă uscată pentru a îndepărta penele sau pământul. Dacă ouăle sunt mai murdare, atunci ele se pot spăla, cu condiția ca, apoi, să fie ținute la frigider și să fie primele consumate.
Ouăle sunt adesea depozitate în frigider pentru a încetini descompunerea, iar refrigerarea ouălor este o practică obişnuită. Însă, în multe alte ţări, ouăle sunt păstrate la temperatura camerei şi niciodată refrigerate.
Trebuie precizat totodată că normele sanitar-veterinare recomandă spălarea ouălor de consum cu apă și clor pentru a evita contaminarea cu Salmonella, care poate trece de pe coaja oului și la alte alimente. Există însă posibilitatea de a vă vaccina păsările, pentru a elimina complet acest risc din producția de ouă de țară.
Oricare ar fi preferinţele de stocare, ar trebui luată în considerare renunţarea la curăţenia absolută (cu apă caldă și detergent!) – cel puţin când vine vorba despre ouăle țară!