Ce și cum cumpărămHrana ca stil de viațăÎn bucătărieÎn spatele eticheteiLa dietăVegetarian și vegan

Ştiţi care sunt beneficiile consumului de soia? Medicul Călin Mărginean vă oferă detalii importante

BENEFICIILE CONSUMULUI DE SOIA! Soia este o plantă originară din Asia, unde este consumată în cantităţi redutabile, fiind şi cultivată pe suprafeţe mari. Face parte din clasa leguminoaselor alături de fasole, linte, mazăre sau năut, fiind în acelaşi timp şi liderul clasei. SUPER-HRANA.RO a stat de vorbă cu medicul Călin Mărginean şi vă oferă toate informaţii nutriţionale importante în ceea ce priveşte consumul de soia.

„Adesea preparatele din carne sunt îmbogăţite cu soia din următoarele considerente: scăderea preţului, diminuarea efectului aterogen al preparatelor din carne, îmbogăţirea în glucide, creșterea­ nivelului proteic, ­ creșterea semnificativă a nivelului de minerale şi vitamine.

  • Proteina din soia este o proteină completă având toţi aminoacizii într-o proporţie optimă pentru absorbţie.
  • Este foarte digerabilă, nu are efect diuretic, ca şi proteina animală pentru Ca, Cu, Zn, Mn, Mg, dar chiar favorizează absorbţia acestora, nu suprasolicită rinichiul.
  • Este anti-alergizantă, din ea făcându-se preparate de lapte pentru sugari.
  • Amplifică eliminarea colesterolului sanguin pe cale biliară şi absorbţia intestinală a colesterolului şi a acizilor biliari”, a declarat medicul specialist în medicină generală, Călin Mărginean.

Soia conţine hormon fito-estrogen, trebuie să fiţi foarte atenţi la diferenţa între hormonul fito-estrogen din plante şi cel natural, estrogen.

De multe ori se face o confuzie tendenţioasă între hormonul natural estrogen (cel pe care-l produce organismul în glandele cortico-suprarenale, ovare și ţesutul adipos, inclus în pastile și anti-conceptionale),  și hormonul din plante numit fito-estrogen.

DE CE SĂ CONSUMĂM SOIA

  • Soia nu conţine colesterol;
  • Furnizează 377 kcal / 100g produs;
  • Conţine fibraţi;
  • În compoziţia ei găsiţi aproape toate vitaminele şi mineralele necesare organismului, cu excepţia vitaminei C, doar Soia germinată conţine şi vitamina C;
  • Soia conţine şi vitamina B într-o concentraţie mică, dar suficientă şi sigură pentru un vegan;
  • În cancer, genisteina şi daidzaina din soia distrug vasele care irigă tumora;
  • Are cel mai echilibrat raport Ca / Mg (260 mg / 242 mg;
  • Conţine acizi grași Omega-6 şi Omega-3 într-un raport optim;
  • Alimentarea zilnică cu leguminoase ameliorează echilibrul glicemic şi lipidic;
  • Uleiul de soia este o sursă foarte bogată de Coenzimă Q 10.

Recomandări practice din partea medicului Călin Mărginean

  • Consumaţi zilnic soia, dar fiartă;
  • Nu utilizaţi exclusiv soia în alimentaţie, cuvântul de ordine trebuie să fie varietate;
  • Nu preparaţi laptele de soia din soia nefiartă, constituie risc major mai ales pentru copii.

Evitaţi produsele de soia modificată genetic. Prezintă risc major cancerigen!

“Soia nemodificată genetic are în compoziţie un hormon fito-estrogen benefic pentru organism, în timp ce soia modificată genetic are compoziţie hrmon estrogen, ceea ce reprezintă un factor de creştere cu potenţial cancerigen.

Fito-estrogenul din soia nemodificată genetic protejează organismul de cancer de sân, ovarian, uter sau prostată în timp ce estrogenul din soia modificată genetic are factor de risc pentru boli de ficat, endocrine, ale pancreasului și nu numai”, conchide Dr. Călin Mărginean.

Citește și Laptele gras, recomandat copiilor

Text: Camelia Diaconu