Ce și cum cumpărămDe-a gataHrana ca stil de viațăInteligență culinară

STUDIU DESPRE PIZZA CONGELATĂ: 81% din sortimentele de pizza conțin aditivi alimentari

Etichete incomplete la produse pline de E-uri și sare. Asta au găsit experții APC într-un studiu realizat recent pe 16 sortimente de pizza congelată. Conf. univ. dr. Costel Stanciu, președinte APC, autorul studiului declară că pizza industrială este un produs hipercaloric și hipersodat. Citiți toate neregulile demonstrate de către acest studiu, într-un nou articol SUPER-HRANA.RO.

 PE SCURT, iată principalele nereguli găsite de experții APC

– La 94% dintre sortimentele de pizza analizate nu se menționează tipul de făină folosită la realizarea blatului!

– 81% dintre sortimentele de pizza analizate conțin E-uri!

– 81% dintre sortimentele de pizza analizate sunt importate din țări ca Germania, Franța și Polonia!

– 63% dintre sortimentele de pizza analizate conțin nitrit de sodiu!

– O porție de pizza, adică 150 de grame, conține până la 2,3 grame de sare!

– Pizza este un produs hipercaloric și hipersodic!

– La numai 19% dintre sortimentele de pizza analizate producătorii menționează separat compoziția blatului și a toppingului!

– 19% dintre sortimentele de pizza analizate contin aromă de fum!

– 13% dintre sortimentele de pizza analizate conţin glutamat monosodic!

BOMBĂ CALORICĂ PENTRU COPII!

Valoarea energetică ce se obține prin metabolizarea unei  pizza variază între 633 kcal și 1037 kcal. Conform datelor furnizate de Societatea de Nutriție din România, un copil cu vârsta cuprinsă între 13 și 15 ani are nevoie zilnic de 2490 kcal. În situația în care ar consuma o pizza ar asimila aproape JUMĂTATE DIN NECESARUL CALORIILOR PENTRU O ZI, fapt ce poate duce la depășirea cu mult a necesarului de calorii pentru o zi, având în vedere și aportul energetic de la celelalte mese din timpul zilei.

Lista E-URILOR PERICULOASE care se regăsesc în pizza congelată

E202 – Sorbat de potasiu, conservant. Este un aditiv ce irită pielea, ochii şi mucoasele;

E250 – Nitritul de sodiu, conservant. Este inclus de autorităţile europene şi nord-americane pe lista substanţelor potenţial cancerigene, în special pentru tractul digestiv (stomac);

E300 – Acid ascorbic, agent antioxidant care, în cantități mari, poate produce diaree, atacă smalțul dinților și duce la formarea calculilor la rinichi;

E452 – Polifosfații pot provoca alergii, dereglări hormonale, boli intestinale și creșterea valorii colesterolului;

E 621- Monoglutamat de sodiu, potenţiator de gust şi aromă responsabil pentru reacţii alergice, dureri de cap şi de gât, ameţeală, greaţă.

Ce mesaj ne transmite autorul studiului

“Analizaţi cu atenţie ingredientele, nu vă lăsaţi înşelaţi de denumirile cu elemente de tradiţionalitate, gen coaptă pe piatră sau pre-coaptă la cuptor cu lemne! Din păcate, acest produs, din cauza notorietății de care se bucură şi a accesibilității date de preț, este achiziţionat de către unii părinţi şi oferit, în mod constant, spre consum copiilor. Acest obicei se datorează faptului că acei părinţi nu au cunoştinţe elementare de nutriţie care să-i ajute să facă alegeri în cunostinţă de cauză pentru copiii lor.” Conf. univ. dr. Costel Stanciu, preşedinte APC.

Citește și Rețete noi de pizza sănătoase

Text: Cătălina Buzdun-Rafailă