-În bucătărie

Super tort cheesecake cu zmeură (fără coacere) – răsfăț pentru Sfinții Petru și Pavel!

Cheesecake fără coacere cu lămâie și zmeură – răsfăț maxim, răcoritor, pentru zilele caniculare – este cadoul meu pentru sărbătoriții zilei de astăzi. Poate fi mereu o idee bună pentru sărbători/aniversări, chiar eu l-am preparat  la aniversarea blogului meu. Este o prăjitură care nu necesită coacere, deci nu va fi nevoie să mai încingeți cuptorul pe căldura aceasta.

Ingrediente

pentru blat cu diametrul de 18 cm
160 g biscuiți digestivi
80 g unt

Ingrediente pentru crema de brânză
500 g ricotta
50 g zahăr pudră
100 ml frișcă lichidă (smântână pentru frișcă)
16 g gelatină
100 g zmeură

Ingrediente pentru lemon curd
60 ml suc lămâie
1/2 linguriță coajă rasă de lămâie – foarte fin
100 g zahăr
2 gălbenușuri+1 ou
60 g unt

Foto wwwdivainbucatariero

Mod de preparare

Pregătim pentru început lemon curd-ul, așa cum am arătat aici. Amestecăm într-un vas zahărul cu ouăle și sucul de lămâie. Punem vasul la baine-marie și amestecăm în acest timp cât de des putem. În momentul în care compoziția devine o cremă groasă, ca o budincă, luăm de pe foc, lăsăm câteva minute să se răcească, apoi încorporam untul taiat cuburi. Mixăm și lăsăm să răcească la temperatura camerei, apoi, în frigider 30 minute.

În momentul în care mutăm lemon curd-ul iî frigider, începem pregătirea cheesecake-ului fără coacere cu lămâie și zmeură. Biscuiții digestivi îi mărunțim cât mai fin cu un mixer vertical sau îi punem într-o pungă și îi zdrobim cu un sucitor. Adăugam untul topit si amestecăm până se omogenizează compoziția. Punem biscuiții într-o tavă cu pereți detașabili și îi apăsam cu fundul unui pahar sau cu degetele, astfel încât aceștia să se lipească bine și să obținem o bază omogenă. Punem blatul în frigider cât timp pregătim crema. Pentru început mixam ricotta cu zahar pudră.

Mixăm frișca lichidă până se întărește și o incorporăm în crema de brânză împreună cu 80 g lemon curd. Punem 12 g gelatină la hidratat cu 50 ml apă. Lăsăm câteva minte, apoi o dizolvam la baine-marie. Lângă gelatină punem 2 linguri din cremă, amestecăm bine, apoi turnăm brânza cu gelatina (ce a devenit lichidă) peste crema mixată anterior. Mixăm rapid, la viteză mare. Punem crema de brânză peste biscuiți, dar păstrăm 2 linguri din aceasta pentru a fi amestecată cu restul de lemon curd.

Punem la frigider crema pentru 15-20 minute. După acest interval, hidratăm 4 g gelatină cu 50 ml apă, adaugăm brânza păstrată lângă gelatina dizolvată la baine-marie, amestecăm cât timp este încă pe foc, apoi o încorporam în lemon curd, mixând la viteza mare. Turnăm lemon curd peste crema de brânză și decorăm rapid cu zmeură. Lăsăm cheesecake-ul cu lămâie și zmeură la frigider minimum 4 ore înainte de a fi servit.