-Ce și cum cumpărămSpecial

SUSȚINEM PRODUCĂTORUL ROMÂN! HIPERMARKET CORA: Nu se vinde ardei românesc, se aduce kapia din Albania

SUSȚINEM PRODUCĂTORUL ROMÂN! O campanie inițiată de Agrointeligența – www.agrointel.ro, cu suportul SUPER-HRANA.RO! Prin această campanie ne propunem să venim în ajutorul consumatorilor români cu sugestii de magazine, piețe și supermarketuri unde își pot face cumpărăturile inteligent, sau cu recomandări de produse de calitate superioară, cu un raport calitate-preț imbatabil, românești, desigur! SUPER-HRANA.RO sărbătorește Ziua Națională atrăgând atenția spre industria alimentară românească, cu bune și cu rele. Prima ”vizită” pe care am făcut-o a fost la hipermarketuri din rețeaua CORA, iar ce am găsit – puteți citi în continuarea acestui articol!

colaj-cora

Iată ce a găsit echipa SUPER-HRANA.RO în vizitele efectuate în Cora Sun Plaza și Cora Alexandriei:

Nu am găsit stand de produse tradiționale cu câteva zile înainte de Ziua României

Am observat ieri, 27 noiembrie, în vizită la Cora Alexandriei, că nu există standuri și rafturi speciale pentru promovarea produselor românești, însă erau campanii de reduceri pentru că hypermarketul împlinea 4 ani de la deschidere.

Mai mult, standuri de Sărbători erau peste tot, iar acestea includeau dulciuri, decorațiuni, cadouri, jucării. Astfel, am remarcat că magazinul nu ducea lipsă de globuri și bomboane de pom, dar printre acestea nu era nicio ofertă la Rom, de exemplu, celebra marcă românească

cozonacAm remarcat diferențe mari de preț între dulciurile românești și cele de import

Dacă tot am intrat în magazin și erau semnalizate dulciurile de sărbători, am intrat pe culoarul destinat acestora. Aici am observat cum bomboanele Milka de pom, 400 grame sunt 34,99 lei, iar cele Laura de 184 grame sunt 3,11 lei.

Totodată, un Panettone cu cappuccino de la Bauli de 400 grame este 21, 79 lei, iar un Panettone cu ciocolată de la Boromir este 19,79 lei, deși GRAMAJUL ESTE DUBLU!,  respectiv 800 grame. La capitolul prăjituri la bucată o Măgura cu lapte e 0,83 lei, iar o prăjitură Balconi este 1,33 lei.

Ceaurile românești, insuficient promovate

Fără campanie de marketing și prost semnalizate, ceaiurile românești nu au nicio șansă în fața celebrelor Twinnings, Teekanne, Basilur sau Lipton, deși ca preț acestea ne costă triplu.

Să luăm ca exemplu un banal ceai verde care la Celmar costă 2,57 lei, la Belin costă 2,44 lei, iar la Basilur și Teekanne costă peste 8 lei.

conserve-si-muraturiConservele și murăturile de import, la preț dublu

Să argumentăm cu poza de mai jos unde se vede clar că un borcan de castraveți acri de Râureni costă 6,22 lei, iar un borcan de castraveți acei Bonduelle costă 12,59 lei.

Nici la capitolul lactate românești Cora nu stă prea bine

La unt avebonm firme precum Albalact, Prodlacta, Ladorna care au prețuri mai mult decât decente pentru untul de 80% grăsime. Însă, promoțiile și locurile vizibile pe raft sunt la President, Milram, Lurpak unde prețurile variază între 8-15 lei.

După cum puteți vedea pe bon, eu am ales Prodlacta, la 4,99 lei și este cel mai bun pe categoria sa de grăsime, făcând raportul calitate-preț. Și la smântână tot Prodlacta am ales, puteți vedea pe bon subliniat Smântână Prodlacta 300 grame 30% grăsime cu 3,59 lei, pe când Muller Smântână 24% grăsime, 375 grame, era 5,38 lei.

 ”Mezelurile se cumpără de la magazinele de producător sau de la firmele românești”

Am întrebat unul dintre clienți, pe Marilena N., 39 de ani, în magazinul Cora din Sun Plaza, ce părere are despre prețurile și calitatea mezelurilor românești. “Nu cumpăr mezeluri de import, nici măcar nemțești, la care văd zilnic reclame pe TV. În general, încerc să iau mezeluri mai crude, cum ar fi mușchiuleț sau pastramă și mai puțin salamuri procesate. Și fac tot posibilul să le iau de la magazinele de producător, am siguranța calității și a prospețimii lor. mezeluri-cris-timDacă totuși, nu ajung la sibieni, merg în supermarketuri și caut produse Cris-Tim, îmi plac cel mai ult Salamul Săsesc și cel Bănățean”, declară Marilena N., care în ziua de 24 noiembrie venise la Cora Sun plaza ca să ia detergenți și produse de îngrijire a casei.

Băuturile românești erau la promoție

Pe 27 noiembrie la Cora Alexandriei era campanie de testare produs la Cidru Mândru, o băutură alcoolică pe bază de mere cu 4,5% volum alcool la o sticlă de 330 ml.

m cumpărat o sticlă pentru a testa acest nou sortiment, dar ne-am oprit să facem și o analiză. O sticlă de Cidru Mândru costă 2,77 lei, iar una de Sommersby, cidru produs în Bulgaria, tot 4,5% volum alcool la 330 ml, costă 3,75 lei; de ce oare?

Legumele și fructele din Cora Alexandriei vin din Italia, Turcia și Spania

În Cora Alexandriei nu există niciun sortiment de ardei gras sau kapia românesc, ci doar din Olanda, Albania, Italia și Turcia.

Roșiile, dovleceii și vinetele veneau din Italia, iar prețurile erau pe măsură. Nici la struguri nu excela hypermarketul! Strugurii negri de Moldova erau 6,49 lei kilogramul, dar competitorii lor din Italia, strugurii fără sâmburi, erau 9,99 lei.ceapa-alba

Lămâile, portocalele și mandarinele vin din Turcia, iar ceapa albă e fie românească la 1,49 lei kilogramul, fie din Polonia la 1,69 lei kilogramul. Dacă doriți să cumpărați vinete, sunt ori din Spania la 8,99 lei, ori din Italia la 9,99 lei.

Doar dovleacul era românesc și cel plăcintar și cel de copt, ambele fiind 0,99 lei/kilogram.

Un client spune că prăjiturile sunt mai ieftine în Cora decât la cofetărie

Iată și discuția cu un client care ieșise din Cora:

“-Mergeți des la Cprajituri-coraora la cumpărături?

– Nu, pentru că sunt scumpe și de obicei merg la piață pentru că sunt mai ieftine.

-Și azi de ce ați mers la Cora?

– Am mers pentru că e duminică și am vrut să iau niște prăjituri, iar aici sunt mai ieftine.”, declară Aurel V., 30 de ani.

Text: Cătălina Buzdun-Rafailă

Foto principal: optimpm.com

Menționare*** Până la această ora reprezentanții Cora nu au răspuns mailului în care ceream informații despre posibile campanii/reduceri la produse românești, dedicate zilei de 1 Decembrie.