Tahini – specialitate arăbească în bucătăria românească. Vezi cât de simplu se prepară și cum poate fi folosită pasta de susan
Tahini sau pasta de susan este un preparat arăbesc adoptat cu succes de români. Fie că vorbim de compoziția hummus-ului, de înlocuitorul sosurilor mai puțin sănătoase din șaorma sau de ingredientul nou-folosit în preparate dulci sau sărate de către români, tahini a început să fie din ce în ce mai consumat în țara noastră. În afara gustului plăcut, pasta de susan asigură un aport semnificativ de nutrienți.
Nu de puține ori s-a spus despre mâncarea cu iz oriental că reprezintă o adevărată sursă inepuizabilă de sănătate. În aceeași categorie de hrană sănătoasă și plină de nutrienți esențiali intră și tahini, care rezultă din amestecarea semințelor de susan, transformate ulterior într-o pastă, asemănătoare untului de arahide și care este utilizată la diverse preparate arăbești. Cel mai cunoscut preparat din care tahini nu poate să lipsească este deja celebrul hummus.
Pasta de susan se poate utiliza atât la preparatele dulci, cât și la cele sărate
Este binecunoscut faptul că un hummus de calitatea se obține doar prin utilizarea pastei de tahini, dar trebui să știți faptul că tahini poate fi introdus în alimentație nu numai ca ingredient în diverse preparate orientale, ci poate fi o bază excelentă de la care se poate porni în obținerea unor deserturi deosebite.
Tahini se poate prepara și acasă
Pasta de susan se găsește în orice hipermarket sau în magazinele cu specific arăbesc, dar prețul este destul de piperat, astfel că un borcănel de 230 grame costă și până la 30 de lei. Dar, cu puțină îndemânare și un blender în dotare tahini poate fi preparat acasă fără probleme.
E nevoie de un blender, de 500 grame de semințe de susan crude, 100 ml ulei neutru (ulei de măsline slab aromatizat, floarea-soarelui, struguri sau chiar ulei de susan).
Prăjiţi uşor seminţele de susan într-o tigaie teflonată, la foc mic, amestecând constant. Seminţele sunt prăjite când sunt gri-gălbui şi emană un miros uşor de prăjit. Aveți grijă să nu le prăjiţi prea mult. Nu uitaţi că fiind uleioase au o inerţie termică relativ mare, se prăjesc şi după ce le-aţi luat de pe foc.
Răciţi bine seminţele. În cazul în care sunt calde există riscul să râncezească. Puteţi să le păstraţi chiar în frigider câteva ore înainte de măcinare. Vor fi şi mai crocante.
Dacă aveţi un blender puternic puneţi seminţele în el şi măcinaţi-le la viteză foarte mare. Adăugaţi treptat uleiul până obţineţi o cremă fină, omogenă. Dacă nu aveţi un blender foarte puternic, măcinaţi în prealabil seminţele în răşniţa electrică de cafea (bine curăţată), maxim 5 secunde. După, transferaţi măcinişul în blender împreună cu uleiul. Tahini (pasta de semințe de susan) se poate păstra într-un borcan acoperit, în frigider, pentru aproximativ o lună.
Tahini este sărac în calorii, bogat în fier, fibre și proteine
O lingură de tahini conține 89 de calorii, 3 grame de proteine și 1,4 grame de fibre dietetice. Într-o porție mică, barbații își asigură 4% din aportul zilnic recomandat de fibre și 5% din necesarul de zi cu zi de proteine, în timp ce femeile își asigură 6% din aportul lor zilnică recomandată de fibre și proteine. Tahini oferă 15% din necesarul zilnic de fier, putând fi adăugat cu ușurință în salate sau chiar se poate amesteca cu fulgi de ovăz pentru un conținut mai bogat în fier. Pe lângă aceste elemente, tahini mai conține zinc și cupru, minerale extrem de prețioase pentru menținerea sănătății pielii și a părului.
Menține sănătatea inimii
Toate tipurile de grăsimi nesaturate sunt beneficie pentru buna funcționare a inimii, deoarece contribuie la scăderea colesterolului. Un tip important grăsimi nesaturate, sunt aicizii grași Omega-3, care contribuie la scăderea colesterolului, luptând cu inflamația care poate genera bolile cardiovasculare.
Tahini conține fitosteroli care au un rol important în organism prin menținerea nivelului colesterolului la un nivel cât mai mic și inhibă absorbția intestinală a colesterolului. Cantitatea de Omega-3 dintr-o lingură de tahini nu poate fi determinată, deoarece depinde de raportul de semințe de susan și ulei vegetal folosit pentru a face pasta.
Ca regulă generală, o rețetă făcută din 4 linguri de semințe de susan, are 0.1 grame de Omega-3, această cantitate reprezentând 9% din doza zilnic recomandată bărbaților și 6% din doza zilnic recomandată femeilor.
Întărește sistemul imunitar
Pasta de susan conține patru elemente nutritive care contribuie la menținerea în parametrii optimi a sistemului imunitar: zinc, fier, cupru și seleniu. Acestea ajută enzimele responsabile pentru reglarea imunității și pentru crearea de antioxidanți și anticorpi.
Fierul și cuprul sunt componente ale enzimelor care produc celulele albe din sânge și mențin buna funcționare a sistemul imunitar. Doar o lingură de tahini conține 26% din aportul zilnic recomandat de cupru și 9-12% din doza zilnic recomandată de zinc, fier si seleniu.
Poate înlocui nucile
Unele nuci pot fi greu de digerat sau unii oameni sunt pur și simplu alergici la ele, de aceea nu se pot bucura de nutrienții existenți în aceste alimente. Tahini e mult mai ușor de digerat, se asimilează ușor și oferă corpului nutrienții necesari. Digestia ușoară este importantă pentru sanătate deoarece corpul poate beneficia doar de ceea ce se digeră ușor.