-Afaceri mari și mici

Magazinul ”Unirea” cu rafturile goale. Producătorii nu și-au luat banii și nu mai livrează!

Bate vântul în primul magazin deschis de Casa de Comerț Agroalimentar ”Unirea”. În Sibiu, la Brânzărie, rafturile au rămas goale după ce producătorii care livrau produse locale nu și-au primit banii și au decis să întrerupă colaborarea cu unitatea inaugurată la începutul lunii octombrie de fostul ministru al agriculturii, Petre Daea. Deși contractual, oamenii trebuiau să își primească banii în termen de 15 zile de la livrarea mărfii, producătorii sibieni nu și-au primit sumele cuvenite pentru produsele ce s-au vândut la Brânzărie.

Publicația Turnul Sfatului a realizat un reportaj la Brânzărie, primul magazin inaugurat de Casa de Comert Agroalimentar ”Unirea”. Ceea ce părea la început un rai pentru producătorii sibieni s-a dovedit o mare țeapă. După ce au livrat cantități importante, producătorii s-au trezit că nu sunt plătiți. La o lună și jumătate de la inaugurare, pe rafturi se mai găsesc produse numai de la doi producători, dintre care unul a anunțat deja și el că renunță la colaborarea cu ”Brânzăria” lansată de Daea.

”Este foarte puțină marfă, numai ce se vede. Avem din al doilea producător ce a mai rămas și o doamnă producător care zice că aduce, că își asumă răspunderea, nu îi e frică de faptul că nu își primește banii, ca ceilalți. Restul au o teamă că nu și-ar primi banii, nu știm prea multe”, a declarat Maria Fleschin, vânzătoare la Brânzărie.

Un singur producător mai colaborează cu Brânzăria din Sibiu: Elena Baciu. Femeia recunoaște că nici ea nu și-a încasat sumele pentru produsele livrate, în ciuda faptului că termenul de plată era de 15 zile de la livrarea mărfii. În niciunul dintre cazuri, acest termen nu s-a respectat, în ciuda faptului că marfa s-a vândut.

”Deocamdată nu mi s-a făcut plata, dar duc în continuare brânză. Mi-au promis că o să-mi dea banii, acum să vedem. Eu le duc telemea de Sibiu, vidată. Să sperăm că-mi fac plata pentru că dacă nu o să sistez și eu, nu le mai duc. Până acum n-am primit nimic, deși am dus cam 200 de kilograme de brânză deja. Ceilalți colegi nu au mai dus brânză tot din cauza faptului că nu au fost plătiți. Mai duc și eu câteva zile și apoi mă opresc dacă nu mi se face plata. La contractul pe care îl avem cu ei, la 15 zile trebuia să luăm bani și până acum nu am luat nimic”, spune Elena Baciu, producătoare de la Marpod, singura care și-a asumat riscul de a mai duce marfă la Brânzărie.

Încă de la început, numărul de producători care au ”intrat” în Brânzărie a fost mic. Din două motive: unul a fost criteriul politic de selecție. Apoi, când furnizorii agreați au dat bir cu fugiții, nici ceilalți producători din județul Sibiu nu s-au arătat interesați. Oamenii au preferat să mizeze pe forțele proprii pentru a-și valorifica marfa, preferând să își păstreze locul în piețele sibieni unde aveau clientela formată. ”De la început noi am văzut că ceva nu e serios acolo și nu am avut încredere. Contează foarte mult să îți primești banii la timp pentru că zi de zi avem cheltuieli pentru mâncare, pentru motorină, hrană pentru animale, deci banii trebuie primiți zilnic”, spune Livia Voinica, producător de brânzeturi locale ce vinde în Piața Cibin din Sibiu.

Sursa foto: Turnulsfatului.ro

”Nu ne-a tentat niciodată să vindem acolo, pentru că marfa noastră are un preț și acolo se punea un adaos foarte mare. Oamenii mai bine cumpără de la piață decât să ia de acolo, tocmai de aceea și dă faliment magazinul. Noi dăm aici telemeaua cu 30 de lei, ei acolo o dau cu 35. Clienții știu că aici la Piața Cibin e mai ieftin, pentru că noi mai și lăsăm la preț, dăm cum au oamenii bani. Îi înțelegem, că e greu pentru toată lumea”, a declarat și Ileana Ivan, din Sadu.

Proiectul Ministerului Agriculturii – reprezentat momentan prin cele două magazine de producători deschise prin Casa de Comerţ Agroalimentar “Unirea” – este sub semnul întrebării după ce noul ministru, Nechita-Adrian Oros, a trimis în urmă cu câteva zile Corpul de control pentru a verifica situația magazinelor deschise de fostul ministru, Petre Daea.

Jurnaliștii sibieni au cerut un punct de vedere Casei de Comerț Agroalimentar „Unirea” cu privire la problemele pe care producătorii sibieni le-au întâmpinat, însă până la momentul publicării acestui articol nu s-a primit un răspuns.