Hrana ca stil de viațăÎn bucătărie

Tot ce trebuie să știți despre cartofi

 Furnizor ales de 50% dintre chefii europeni cu Stele Michelin, Electrolux continuă seria The Secret Ingredient, împărtășind în fiecare lună sfaturi simple care să vă ajute să realizați la voi acasă feluri de mâncare la standardele unui restaurant. Pentru luna octombrie, Electrolux a ales un ingredient îndrăgit la nivel global: cartoful.

„Cartoful este un ingredient de bază, preferat de o lume întreagă, și asta pe bună dreptate. Gătit la cuptorul cu abur, acesta capătă o crustă crocantă și aurie, un gust bogat și o textură cremoasă”, a spus Carmen Georgescu, Marketing and Communication Manager Electrolux. Cu aproape 100 de ani de experiență culinară, realizând aparatură profesională pentru Chefii de top ai Europei, Electrolux continuă Ingredientul Secret – o platformă creată cu scopul de a extinde posibilitățile culinare în bucătăriile casnice. Această platformă furnizează indicii lunare, sfaturi și tehnici strânse în colaborare cu chefi de top, dar și cu bloggeri culinari. „Cartoful este foarte versatil, el poate fi preparat prin diverse tehnici, fie copt, fiert sau prăjit. Iar fiecare tehnică de gătit se poate perfecționa cu ajutorul echipamentelor de ultimă generație de la Electrolux, de la plitele cu inducție cu ajutorul cărora puteți găti cartofi prăjiți crocanți, până la cuptoarele care combină căldura cu aburul, pentru cartofi la cuptor bine rumeniți”, a explicat Carmen Georgescu, Marketing and Communication Manager Electrolux România.

Tipuri de cartofi

Cartofii sunt de mai multe tipuri: dulci, roșii, albi, închiși la culoare, mov, de dimensiuni mici sau alungiți. Toate aceste soiuri de cartofi au caracteristici, gust și recomandări de gătit diferite. Iată o descriere a celor mai întâlnite patru tipuri de cartofi:

Cartoful dulce

Gust: Cu un conținut moderat de zahăr, dulce, untos și savuros. Textură: Umed, catifelat și ușor ceros. Utilitate: În salate, pasat, pentru prăjire sau pentru grătar.

Cartoful Roșu

Gust: Cu un conținut moderat de zahăr, dulce. Textură: Cremos și ușor ceros. Utilitate: În supe, în tocănițe, la salate, pasat.

Cartoful alb

Gust: Cu un conținut redus de zahăr, puțin dulce. Textură: Ușor dens, cremos și cu înveliș delicat. Utilitate: În tocănițe, fiert, la abur, în salate sau pentru prăjit.

Cartoful mov

Gust: Cu un conținut redus de zahăr și gust de nucă. Textură: Tare, amilaceu, umed și făinos. Utilitate: Pentru copt, în salate sau la grătar.

Ce nu știați despre cartofi

Cartoful a fost cultivat pentru prima dată în anii 8.000 i.e.n., în Peru, și nu a ajuns în Europa decât în 1570, când a început să fie utilizat pentru hrănirea animalelor domestice. De-a lungul timpului, cartoful nu a fost întrebuințat doar în gastronomie, ci și ca remediu împotriva unor boli, de către incași. Nu departe de zilele noastre, cartoful a fost utilizat pentru curățenia în casă. Astăzi, acest ingredient stă la baza unora dintre cele mai cunoscute preparate și se găsește în peste 4.000 de soiuri diferite în lumea întreagă.

Text: Cătălina Buzdun-Rafailă