-AutenticÎn bucătărie

Trei rețete savuroase pentru masa de Sfânta Maria

Dacă alegeți să sărbătoriți acasă Sfânta Maria, vă recomand trei rețete ușor de preparat, însă absolut savuroase pentru un meniu de impresionat familia și oaspeții:

  • o gustare – vă propun o tartă sărată de sezon, cu brânză, roșii și măsline (în locul clasicelor mezeluri sau brânzeturi, pe care o puteți pune lângă o salată verde tot cu aceste ingrediente – roșii, măsline, ouă)
  • un grătar (căci de la așa o sărbătoare, nu poate lipsi grătarul, evident), căruia îi puteți asorta și un sos foarte bun precum cel de mai jos
  • și o prăjitură cu mere pentru că suntem în plin sezon al merelor, iar deserturile cu mere, indiferent că vorbim de plăcinte sau de pandișpanuri, sunt printre cele mai gustoase deserturi de vară.

Tartă cu roșii și brânză de capră

În deschiderea mesei, vă recomand această tartă sărată de sezon lângă un vin alb, bine răcit.

Ingrediente pentru crusta cu diametrul de 26 cm
300 g făină
150 g unt rece tăiat cubulețe
1 galbenuș de ou
30 ml apă cu gheață
1 linguriță oregano uscat
1 linguriță busuioc uscat
1 praf de sare
Ingrediente pentru umplutură
300 g iaurt grecesc
150 g branză de capră cu condimente
2 ouă
50 g măsline kalamata
5-6 roșii proaspete sau deshidratate
5-6 roșii cherry
1 praf sare
1 praf piper

Preparare tartă

Într-un blender incăpător, puneți untul rece tăiat bucăți, făina, gălbenușul de ou, sarea, oregano și busuiocul uscat. Porniți blenderul și mixati 30 de secunde până ce toate se amestecă și obtineți firmituri – un aluat nisipos. Adăugați gălbenușul de ou și apa rece. Mai pulsați câteva secunde până obtineți un aluat care se strânge de pe marginile blenderului. Aplatizați-l cu podul palmei, înveliți-l în folie alimentară si dați-l la frigider o oră.

Întindeți aluatul în forma pentru tartă. Înțepați-l cu o furculiță din loc în loc.

Încingeți cuptorul la 190 de grade Celsius, acoperiți aluatul cu hârtie de copt și peste, presarăți boabe de fasole. Dați tava la cuptor 15 minute.
Preparare umplutură
Într-un bol puneți iaurtul, ouăle intregi, sarea și piperul. Amestecați cu un tel.
Asamblare
Scoateți tarta din cuptor, îndepărtati hârtia de copt și boabele de fasole. Turnați umplutura pe tarta. Pe deasupra, presărați brânza de capră taiată feliute, măslinele kalamata fără sâmburi si roșiile tăiate bucăți. Tăiați roșiile cherry în jumătăți și adăugați-le la sfârșit.
Dați tarta la cuptor 35-40 de minute până se rumeneste frumos pe deasupra.

Lăsați să se răcorească la temperatura camerei 10 minute, după care scoateți-o din tavă și așezați-o pe platou sau pe un tocator de lemn.

Cotlet de porc cu sos de ciuperci și brânză

Ingrediente pentru sos
70 g făină
500 ml lapte
150 g brânză cu mucegai
280 g ciuperci tăiate Sun Food
1 praf sare
1 praf piper
1 praf nucșoară
 
Ingrediente pentru grătar
1 cotlet de porc
4 crenguțe cimbrișor
sare
piper
Preparare sos
Începem cu sosul de ciuperci: într-un castronel amestecăm făina cu laptele, având grijă să nu se formeze cocoloașe. Turnam amestecul ăntr-o craticioară și dam pe foc. Amestecam încontinuu pentru ca făina să nu se prindă de fundul crăticioarei.
Fierbem 5-7 minute până ce faina s-a fiert complet, în momentul acesta putem gusta să vedem dacă faina mai are gust de crud sau nu. Condimentăm sosul cu sare, piper proaspăt măcinat și nucșoară proaspăt măcinată.
Scurgem ciupercuțele bine de apă și le amestecăm cu sosul format.
Adăugăm branza cu mucegai ruptă bucațele. Amestecăm repede și luăm craticioara de pe foc, o păstram la loc cald.
Preprare grătar

Condimentam cotletul de porc pe ambele părți cu sare, piper și cimbrișor. Încingem bine un grătar de bucătărie și punem cotletul. Îl rumenim bine pe ambele părți. Îl așezam pe farfurie și pe deasupra punem sosul de ciuperci si brânză cu mucegai.

Îl putem pregăti alături o salată verde cu struguri și nuci.

Prăjitură cu mere și scorțișoară

Ingrediente

700 g mere (aprox. 4-5 mere)
3 ouă
150 g zahăr
150 g iaurt
50 g unt topit
50 ml ulei
1 lămâie întreagă bio netratată
270 g făină
7 g praf de copt
1 praf sare
2 lingurite zahăr vanilat
2 lingurițe scorțișoară pudră

Preparare

Încingeți cuptorul la 180 grade Celsius. Spălați lămâia cu apă caldă și bicarbonat, ștergeți-o cu un prosop. Radeți coaja de lămâaie și puneți-o deoparte. Stoarceți lămâia și păstrați-o deoparte. Curățați merele de coajă și cotor, tăiați-le feliuțe subțiri de 1/2 cm, puneți feliile într-un vas încăpător. Turnați sucul de lămâie peste feliile de mere și amestecați totul bine. Păstrați deoparte.

Într-un vas sau în vasul unui mixer bateti la viteză maximă ouăle cu zahărul până ce iși dublează volumul și devin deschise la culoare. Adăugați iaurtul, coaja rasă de lamaie, zahărul vanilat, uleiul și untul topit și amestecați ușor, până toate sunt încorporate. La sfârșit adăugati făina cernută cu praf de copt și sare. Încorporati totul din nou cu o spatulă.

Ungeți cu unt o tavă rotundă cu diametrul de 26 cm. Turnați jumătate din compoziție. Deasupra așezați un strat de felii de mere si pudrați o linguriță de scortișoară. Turnati restul de aluat și nivelați. Pe deasupra așezati restul de felii de mere într-un strat, ușor suprapuse în cerc. Presărați o lingură de zahăr tos  și dați tava a cuptorul încins 60 de minute. În primele 15 minute, lăsați prăjtura la 180 grade Celsius, apoi setați cuptorul la 170 grade Celsius și continuați coacerea 45 de minute. Faceți testul coacerii cu scobitoarea.

Scoateți prăjitura și lăsați-o la răcit complet.