-În bucătărie

Trei supe cremă pentru zilele ploioase

Supele cremă sau cele cu ingrediente…consistente au puterea de a vă aduce un plus de confort într-o zi ploioasă, în care parcă nici nu vă vine să ieșiți din casă. Super-Hrana a aruncat un ochi pe câteva cărți de bucate și a făcut o selecție de trei supe-cremă, ușor de preparat și care vă vor încălzi instant.

supa crema de cartofi

Supa-cremă de cartofi

Ingrediente
1,5-2 litri de apă sau, preferabil, supă strecurată de carne sau de zarzavat
jumătate de kilogram de cartofi
100 ml smântână
20 g unt
Zeamă sau sare de lămâie
Pătrunjel și sare

Preparare
Cartofii, curățați și tăiați în cuburi mici, se fierb în supa de carne sau de zarzavat, până când se zdrobesc. Se trec împreună cu supa printr-o strecurătoare din sârmă inoxidabilă. Se pot trece cu ei odată și un morcov sau o țelină dacă ați făcut supa cu legume.
Dacă ați fiert cartofii într-o apă curată, atunci puteți adăuga, după gust, la trecerea prin sita de sârmă și câteva amestecuri de condimente din comerț, acelea care vă plac și al căror gust vreți să îl regăsiți și în supa-cremă.
Supa rezultată după acest proces se pune să dea un clocot, se ia apoi de pe foc și, așa fierbinte, se drege. Un gălbenuș de ou se freacă cu smântâna și cu o lingură de apă rece, se adaugă puțină supă fierbinte, apoi se toarnă restul în supă și se amestecă.
Se sărează după gust și se poate acri cu zeama sau sarea de lămâie. Pentru aromă și gust se adaugă pătrunjel tăiat mărunt și câteva bucățele de unt deasupra.
Se servește simplă sau cu crutoane din franzelă prăjită.

supa crema de dovlecei

Supă cremă de dovlecei cu brânză de oaie

Ingrediente
6 dovlecei
150 de brânză proaspătă de oaie
Un cățel de usturoi pisat
8 frunze de mentă
O jumătate de linguriță cu zeamă de lămâie
20 g brânză parmezan (la alegere)
Sare și piper

Preparare
Se spală dovleceii și se taie în feliuțe subțiri. Se așează dau la aburi sau se fierb, apoi se zdrobesc la un loc cu brânza de oaie, cu usturoiul și cu frunzele de mentă, până când se obține un piure cu consistență după preferință. Se sărează și se piperează. Preparatul astfel pregătit se poate servi la masă atât cald, cât și rece, și deasupra se poate presăra parmenzan ras pentru un gust deosebit.

supa crema de ciuperci

Supă cremă de ciuperci

Ingrediente
500 g ciuperci
700 ml lapte
1 ceapă
1 lingură de făină
ulei, sare şi piper

Preparare
Se taie ceapa în bucăţi mai mari şi se pune la călit în câteva linguri de ulei încins sau puțin unt.
Se toacă ciupercile, dar nu foarte mărunt, pentru că oricum vor fi pasate mai târziu. După ce se călește ceapa un minut-două, se adaugă ciupercile şi se lasă la foc mediu timp de câteva minute (până ce se evaporă sucul lăsat de ciuperci). După ce au scăzut ciupercile, se toarnă laptele în supă crema de ciuperci (pentru a fierbe mai repede, se poate pune laptele deja încălzit).
Se lasă supa cremă de ciuperci la fiert în jur de 15-20 minute, la foc mediu. După ce au fiert ceapă şi ciupercile, se oprește focul şi se pasează. În funcţie de cât de subţire este supa cremă, se adaugă sau nu făină. În cazul în care este nevoie, se pune din nou supa cremă de ciuperci la fiert şi se îngroaşă cu făină diluată în câteva linguri de supă. Se mai lasă cinci minute la fiert, apoi se condimentează după gust cu sare şi piper. Supa crema de ciuperci merge de minune cu crutoane, deci în timp ce este la fiert se pot prăji câteva cubuleţe de pâine.