Hrana ca stil de viațăÎn bucătărie

Vrei să ai alimente congelate și să nu își piardă din proprietăți? Îți spunem regulile de la care trebuie să nu te abați

Dacă vrei să te bucuri de alimente congelate corespunzător, cu proprietăți similare celor proaspete, este necesar să ții cont de o serie de reguli. Altfel, gustul, consistența și calitatea alimentului băgat la congelator ar putea fi alterate.

8dbee56a5e64f59c06fcfbecc622e871
Congelate corespunzător, fructele, carnea sau alte alimente sunt conservate în singuranță fără să își piardă proprietățile

dsc_0413

Congelarea alimentelor este de ani de zile soluția perfectă pentru a păstra proaspete anumite alimente. De câte ori, totuși, nu ați auzit persoane care s-au plâns că acest lucru nu este posibil? Din acest motiv au apărut mai multe controverse.
Astfel, poate congelatorul să păstreze alimentele proaspete? Răspunsul este afirmativ, însă doar dacă respectăm cu strictețe câteva reguli simple.

Super-Hrana.ro vă prezintă un set de reguli care trebuie respectate când urmează să pui la congelator legume pentru iarnă, bucăți de carne și nu numai:

• Dimensionați corespunzător pachetele
Indiferent ce produs alegi să congelezi, fie că vorbim de brânză rasă, supă, bucăți de carne sau legume, primul lucru pe care trebuie să-l faci este să porționezi alimentele și să le depozitezi în ambalaje, în cantitățile care îți sunt necesare pentru a pregăti o masă pentru tine și familia ta. Făcând asta, vă asigurați că luați din congelator doar ce aveți nevoie. De asemenea, alimentele fiind compartimentate în cantități mai mici se vor decongela mult mai repede.

• Nu umpleți recipientele până la refuz
În cazul alimentelor lichide, cum sunt supele de pui sau laptele, ele își vor mări volumul pe măsură ce devin solide, în urma procesului de congelare. Așa că nu se recomandă umplerea recipientului până în zona de închidere ermetică. Lăsați un spațiu în recipient în așa fel încât să permită dilatarea lichidului și apoi congelarea lui.

• Pregătește alimentele înainte de congelare
Dacă la bucățile de carne de pui, vită sau pește situația este clară, carnea neavând nevoie de nici o operațiune termică înainte de congelare, la legume situație este mai diferită. Înainte de congelare, legumele trebuiesc pregătite printr-o metodă de gătire numită blanșare. Trebuie să folosești această tehnică culinară pentru a te asigura că legumele tale își vor păstra toate calitățile nutritve și toate proprietățile referitoare la gust și culoare pe toată perioada congelării.

Legumele trebuie blanșate imediat dupa ce le-ați tăiat. Pentru blanșare, folosiți cel puțin 4 litri de apă pentru fiecare jumătate de kilogram de legume. Încălziți apa până dă în clocot, într-un vas acoperit. Dacă optați să țineți legumele în aburi, puneți-le într-o sită de metal, pe care trebuie s-o țineți la aproximativ 3 centimetri de vasul cu apă clocotită.

• Planificați corespunzător spațiul din congelator
Spațiul pus la dispoziție de congelator nu este niciodată suficient, tocmai de aceea este foarte bine să planficați și să prioritizați alimentele în funcție de importanța lor pentru consum. Laptele, supele stau cel mai bine la congelator în recipiente din plastic, în timp ce unele alimente cum sunt ardei, morcovi sau fructe de pădure se congelează cel mai bine prin întinderea unui singur strat pe o tavă întinsă, iar după congelarea lor completă se transferă în pungi de plastic.

Utilizând această metodă aveți certitudinea că, atunci când aveți nevoie de o mână de morcovi nu este nevoie să decongelați întreaga pungă, ci puteți lua atât cât aveți nevoie, deoarece bucățile de morcov au fost congelate separat.

O altă metodă extrem de eficientă pentru a economisi spațiu este să puneți stocul de la supa de pui în tavița pentru cuburi de geață și să o congelați. În acest fel reușiți să economisiți spațiu în congelator.

• Eliminați aerul din amabalaj
Un alt lucru demn de luat în seamă atunci când congelați diverse alimente este prezența aerului. Suprafața de contact a alimentului cu aerul trebuie să fie redusă la minim, pentru că prezența aerului poate duce la alterarea alimentelor. Produsele alimentare care intră în contact cu aerul pe perioada în care se află în congelator, formează pe suprafața lor cristale de gheață ce contribuie la intensificarea procesului de oxidare a alimentelor. Pentru a congela alimente precum pâinea sau produse de patiserie cel mai bine este să le înfășurați bine în folie de plastic pentru a preveni formarea cristalelor de gheață pe suprafața acestora.

• Etichetați fiecare produs în parte
Etichetarea produselor care vor ajunge în congelator este extrem de importantă. Ultimul lucru pe care vi-l doriți este să scotociți prin congelator pentru a găsi ceea ce doriți să pregătiți pentru masa de prânz sau cină. Etichetarea alimentelor din congelator este vitală mai ales în cazul bucăților de carne.

Eticheta care o aplicați pe produsele ce vor ajunge în congelator trebuie să conțină, pe lângă numele produsului și data în care a fost introdus în congelator, în acest fel ai o evidență clară a perioadei de timp de când respectivul produs a fost introdus în congelator și care este perioada optimă în care poate fi consumat.

• Primul intrat- primul consumat
Este foarte important să ai un grafic al alimentelor care se găsesc în congelatorul tău, dar dacă nu ești atât de organizat cel mai bine este să așezi primele produse din congelator mai aproape de ușă, în așa fel încât, atunci când te apuci de gătit acelea să fie cel mai la îndemână și acele produse să fie primele pe care le vei consuma. Cu cât un produs stă mai mult decât este recomandat la congelator cu atât gustul și culoarea se schimbă și se pierd proprietățile nutritive.

• Alimentele nu pot fi păstrate o veșnicie în congelator
Ultimul, dar poate cel mai important lucru pe care trebuie să-l știți este faptul că produsele alimentare nu pot fi păstrate perioade îndelungate în congelator. Perioada în care poți păstra alimente în congelator, diferă de la un produs la altul, astfel:

– Untul se poate ține 6-9 luni, în funcție de procentul de grăsime;
– Brânza poate fi păstrată pentru o perioadă de maxim 6 luni;
– Laptele poate fi păstrat pentru o perioadă de 3-6 luni, în funcție de procentul de grăsime;
– Iaurtul 1-2 luni, în funcție de grăsimea pe care o conține;
– Carnea de vită poate fi păstrată în congelator maxim 5-6 luni;
– Peștele și organele pot fi ținute în congelator maxim o lună jumătate;
– Carnea de pui poate fi păstrată în congelator pentru o perioadă de maxim 3 luni;
– Carnea tocată se păstrează în congelator maxim o lună, pentru că suprafața care intră în contact cu aerul este foarte mare, iar procesul oxidativ se dezvoltă rapid;
– Legumele, în funcție de specie, pot fi ținute în congelator între 3 și 12 luni.