-

Eticheta cu ”Produs în România” a fost interzisă la raft, în magazine, printr-o lege votată de Parlament!

Silviu Costea, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie (CCI) Braşov, a anunțat că, potrivit mai multor modificări legislative care au avut loc luna trecută și care au intrat în vigoare din această lună, comercianţii nu vor mai putea afişa la raft că ceea ce vând sunt de fapt produse românești.

Potrivit lui Silviu Costea, produsele autohtone vor putea pierde astfel din vizibilitate în marile magazine în detrimentul produselor din import, care nu întotdeauna se evidenţiază prin calitate superioară, dar subvenţiile şi politicile agricole din ţările de origine fac ca preţul la raft să fie mai accesibil.

”Din păcate, o lege care se aplică din 16 mai interzice sau nu recomandă acest lucru. S-a văzut în România că oamenii caută produsele românești, pentru că sunt de bună calitate și atunci căutau pe produse să vadă scris: produs românesc, componente românești. Lucrul acesta, începând cu 16 mai nu mai este obligatoriu. Deci abrogă punctele care cuprindeau definiția termenilor: carne românescă, produs românesc. Așa sună legea. Avem datoria să susţinem micii producători alimentari zonali, aceştia reprezentând o parte importantă în păstrarea tradiţiei şi specificului local!”, a declarat Silviu Costea, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie (CCI) Braşov la B1 TV.

În ceea ce privește organizarea de standuri separate cu produse tradiționale românești, Silviu Costea a spus că acest lucru rămâne la latitudinea magazinelor: ”Asta cu standurile separate rămâne la negociere, însă până acum magazinele aveau obligația să asigure produselor românești 51% din gama respectivă și această obligativitate a scăzut. Magazinele nu mai sunt obligate să asigure 51% pentru lanțul de alimente”.

După auzirea veștii, reacțiile nu au întârziat să apară. Astfel, Dragoş Frumosu, preşedintele Federaţiei Naționale a Sindicatelor din Industria Alimentară (FNSIA), a spus că el nu știa până acum de acest lucru și că este inadmisibil.

“Eu acum câteva luni de zile am văzut în Franța, în aceleași hipermarketuri, peste tot erau etichete cu “produs în Franța”, indiferent că era roșie, indiferent că era pui… Deci asta înseamnă că fie e o decizie a Uniunii Europene pentru toate statele membre, fie este o păcăleală pe care ne-o spun băieții noștri și dacă ne spun o păcăleală și dacă au luat decizia asta fără măcar să ne consultăm sau să stăm de vorbă, eu aș spune că sunt trădători de țară. Este inadmisibil!”, a spsu Dragoș Frumosu, la B1 TV.