Zece alimente care induc somnul şi zece alimente care-l alungă
Alimentația prezintă o importanță deosebită în profilaxia și tratamentul insomniei și este esențial să se descopere și să se evite alimentele care o favorizează, susțin nutriționiștii.
Insomnia reprezintă incapacitatea unei persoane de a adormi sau de a-și menține somnul pe o perioadă de câteva ore și are cauze multiple: prezența unei patologii, viața stresantă, consumul excesiv de cofeină sau alcool, regimul de viață dezordonat, dependența de droguri.
Zece tipuri de alimente care ajută la inducerea somnului
- zarzavaturile
- legumele cu frunze verzi
- cerealele integrale
- ciupercile de toate felurile
- fructele
- semințele
- busuiocul
- laptele degresat
- salata verde
- peștele
Potrivit nutriționistul Lygia Alexandrescu, sucul de la salată amestecat cu zeamă de lămâie poate fi o băutură delicioasă, care induce în mod efectiv somnul.
Zece alimente și substanțe care trebuie evitate de către persoanele afectate de insomnie
- cafeaua
- ceaiul negru
- esențele de cola
- alcoolul
- nicotina
- ciocolata
- alimentele condimentate
- alimentele conservate
- sarea
- zahărul
”Sensibilitatea la aceste stimulente variază de la o persoană la alta, astfel încât există persoane care ingerează o cantitate nesemnificativă de ciocolată sau de cafea chiar decofeinizată și care nu pot dormi. Alcoolul, de asemenea, este o substanță care afectează calitatea și durata somnului”, spune nutriționistul Lygia Alexandrescu. Ea recomandă să se evite mesele copioase, bogate în proteine, seara la ore târzii.