Must de struguri făcut în fața clienților în piața Obor! Deliciosul suc de struguri e mereu proaspăt și armonizează gustul toamnei
Venirea toamnei este evidentă doar atunci când începe culesul viilor. Vița de vie cu ale ei frunze arămii și struguri copți și parfumați vestesc venirea toamnei, iar mustul rezultat din zdrobirea strugurilor proaspăt culeși îndulcesc gustul anotimpului ploios. În piața Obor, din București, un viticultor din Panciu, abordează comerțul într-un mod ingenios, preparând deliciosul suc de struguri în fața clienților. Astfel, clienții săi se bucură de must proaspăt zi de zi, viticultorul Valentin Repezeanu fiind unul dintre veritabili „Oameni din spatele gustului de toamnă”.
Campania „Oamenii din spatele gustului de toamnă” se încheie astăzi cu povestea unuia dintre cei mai ingenioși comercianți din piața Obor, viticultorul Valentin Repezeanu. Dumneavoastră nu vă rămâne decât să vă inspirați din cele douăsprezece povești prezentate la debutul anotimpului ploios pentru a face cea mai bună alegere când doriți să savurați gustul autentic al toamnei.
De mai bine de 15 ani, Valentin îngrijește cele 40 de hectare de viță de vie pe care le deține în faimoasa localitate viticolă Panciu, din județul Vrancea. Pentru că și-a dorit un venit suplimentar, tânărul Valentin s-a hotărât să vină cu struguri direct la piața din Obor și să le ofere bucureștenilor un must proaspăt obținut din zdrobirea strugurilor culeși din propria sa podgorie.
Mustul se face la piață din struguri proaspeți
Valentin abordează diferit comerțul cu struguri și, spre deosebire de restul producătorilor de must și vin, el prepară sucul de struguri chiar la piață, pentru a asigura clienților săi un produs proaspăt. Valentin vine la standul său din Piața Obor și prepară pe loc mustul dulce.
”Mă trezesc dis-de-dimineață, pun struguri, care au fost culeși de seara, în mașină și vin către București. Odată ajuns aici prepar mustul și îi aștept pe bucureșteni în primul rând să-l guste, să vadă dacă merită banii și apoi să decidă dacă merită să cumpere. Totul este proaspăt, făcut în ziua în care cumpărătorul îl ia de la mine”, a declarat pentru Super-Hrana.ro Valentin Repezeanu, viticultor din localitatea Panciu, județul Vrancea. Prețul pentru un litru de must proaspăt este de 8 lei.
Cultivă o gamă diversificată de struguri
Cum gusturile românilor în materie de vinuri sun diversificate, viticultorul din Panciu este nevoit să cultive o gamă variată de soiuri de struguri, astfel încât să obțină vinuri pentru toate gusturile. ”Sunt producător direct de struguri, suprafața pe care o lucrăm anual este de 40 hectare de vie. Cultivăm o gamă diversificată de soiuri de struguri: începând de la Sauvignon Blanc, Fetească Regală, Merlot, Chardonnay, Tămâioasă Românească, avem un spectrul larg în ceea ce înseamnă viță de vie cultivată, pentru că ne dorim să obținem vinuri care să satisfacă până și cele mai pretențioase gusturi”, a declarat pentru Super-Hrana.ro Valentin Repezeanu, viticultor din localitatea Panciu, județul Vrancea.
Mustul se poate face din orice soi de struguri
Sucul dulce rezultat imediat după zdrobirea strugurilor este extrem de apreciat de toate categoriile de oamenii, de la cei mai tineri, până la cei mai în vârstă. ”Nu există un soi anume din care se poate obține un must bun, pentru că, în general musturile, indiferent de soiul din care se obțin au aceleași calități. Un must bun este cel duce, fără gust înțepător, cu aroma specifică soiului din care provine și culoarea oferită de struguri. Alegerea tipului de struguri din care producem mustul se face în funcție de gusturile cumpărătorilor”, ne-a spus viticultorul.
Via se culege manual
Întrucât localitatea Panciu este o zonă renumită pentru producția de struguri și vin de calitate, tânărul Valentin, vrea să ducă mai departe tradiția românească și nici nu vrea să audă de utilaje automate de cules via, tot ce îi trebuie fiind două mâini dibace.
”Culegem via manual, nu avem nici un utilaj care să ne ajute la această operațiune, nu pentru că nu ne-am permis să ne cumpărăm unul, ci pentru că încercăm să păstrăm, pe cât posibil tradiția și să culegem struguri așa cum făceau strămoșii noștri. Forța de muncă pe care o folosim pentru a strânge recolta este de la noi din zonă. Oamenii locului știu să culeagă cu grijă struguri, fără să rănească vița de vie”, ne-a explicat Valentin, care este motivul pentru care nu consideră necesară achiziționarea unui utilaj de recoltat struguri.
Utilajele automate de cules struguri strică gustul vinului
Viticultorul susține faptul că, un utilaj automat folosit pentru a culege struguri, nu face altceva decât să strice gustul vinului. ”Mai există un motiv pentru care nu am cumpărat utilaje automate de recoltat struguri. Ne-am dorit să nu stricăm gustul vinului. Strugurii în contact cu elementele mașinii de recoltat își pierd din aroma specifică, iar vinurile ultra-tehnologizate nu mai au nici o legătură cu gustul autentic al vinului românesc”, susține viticultorul.
Struguri stropiți doar atât cât trebuie
Având în vedere specificul românesc în ceea ce privește solul și spectrul larg de insecte și bacterii, vița de vie are nevoie de stropiri pentru a rezista și pentru a putea produce o cantitate suficientă de struguri și de o calitate excepțională.
”Din păcate fără stropiri nu se face nici un strugure în zona viticolă Panciu. Așa că, tot ce putem să facem este să limităm la maxim cantitate de substanțe chimice pe care o folosim pentru a proteja vița de vie și strugurele. Aplicăm substanțele doar atunci când este nevoie. Respectăm cu strictețe dozajele și mai ales perioadele de repaus. Anul acesta ultimul tratament l-am aplicat cu o lună înainte să culegem via, tocmai pentru a preveni situația în care în struguri s-ar putea găsi reziduuri de pesticide sau insecticide. Aceste reziduuri nu doar că sunt periculoase pentru consum, dar strică și vinul”, ne-a explicat tânărul viticultor.
Mustul se poate păstra în frigider între 1-3 zile
Perioada incipientă de fermentație a mustului pleacă de la 3 la 15 zile. ”După această perioadă, mustul devine vin, bun de băut după o perioadă de 60 zile. Atunci când cumpărați must din piață cel mai bine este să-l depozitați în frigider. Trebuie să aveți grijă să lăsați dopul sticlei de must ușor desfăcut. Chiar dacă este depozitat la frigider, acest lucru nu înseamnă că mustul nu mai fermentează. Pur și simplu temperatura scăzută nu face altceva decât să încetinească procesul. De preferat ar fi să cumpărați must proaspăt atât cât puteți să beți. După 1-3 zile la frigider mustul nu mai are același gust”, ne-a explicat viticultorul.
Comentariile sunt închise.