-Ca la bunica

Cea mai simplă rețetă de mucenici moldovenești

Foto: Antena 3

Mucenicii sau Sfințișorii, cum mai sunt ei numiți în unele părți ale țării, sunt figurine din aluat dospit, care au forma cifrei 8. Conform tradiției populare, în ziua de 9 martie, când se sărbătoresc Sfinții 40 de Mucenici, gospodinele trebuie să coacă și să dea de pomană mucenici.

În Moldova, mucenicii sunt făcuţi dintr-un aluat asemănător cozonacului şi copţi în cuptor.

REȚETĂ MUCENICI MOLDOVENEȘTI

INGREDIENTE

Pentru a prepara aluatul pentru mucenicii moldovenești ai nevoie de următoarele: 1 kg de faină,  450 ml de lapte, 50g drojdie proaspătă (sau 2 pliculeţe de drojdie uscată), 3 ouă, 125 g zahăr, 75 g unt, coaja de la o lămâie, o esenţă de vanilie.

Pentru ornat mucenicii ai nevoie de 250 ml de apă şi o jumătate de cană de zahăr, coaja de la o lămâie sau de la o portocală şi o linguriţă de esenţă de rom.
Pentru siropul cu care vei unge mucenicii la final îți trebuie 200g de miere şi 200 g nucă măcinată.
MOD DE PREPARARE
Întâi de toate se face maiaua înmuind drojdia cu puţin lapte, apoi adăugând o linguriţă de zahăr şi 2 linguri de faină. Se amestecă totul bine şi apoi se lasa deoparte pentru un sfert de oră.
După ce a crescut, peste maia se adauga faina, ouăle şi zahărul. Se adaugă laptele în timp ce frământam, puţin câte puţin, până obţinem un aluat omogen. Se adauga untul la temperatura camerei (în loc de unt, putem folosi 50 ml de ulei) şi continuăm să frământăm aluatul. Când e gata, îl lăsăm să crească la căldură aproximativ o oră sau până vedem că şi-a dublat volumul.
În timpul în care aluatul va crește, se pregătește siropul: punem la fiert apa cu zahărul şi lăsăm să fiarbă câteva minute, apoi oprim focul şi adăugăm coajă de lămâie sau de portocală şi esenţa de rom.
Când aluatul a crescut, se frământa puţin şi apoi se formează bile (mai mici sau mai mari, în funcţie de preferinţe), care se întind în bastonașe din care vom forma ulterior opt-urile.
Se pun apoi mucenicii în tava tapetată cu hârtie de copt şi se mai lasa să crească 20 de minute. Se ung cu ou şi se dau la cuptor la foc mediu. Sunt gata când capătă o culoare aurie.
După ce s-au răcit, peste mucenici se toarnă siropul (strecurat) în mod uniform, se lasă 15 minute ca să absoarbă tot siropul şi apoi se ung cu miere şi se presara nucă măcinată.