Afaceri mari și miciSpecial

Întâlnirea pentru salvarea laptelui local s-a încheiat cu promisiuni politice! Fabricile LaDorna tot se închid în Suceava!

Situație delicată în sectorul laptelui, la Vatra Dornei, după ce Grupul Lactalis a anunțat închiderea a două importante capacități de producție! O delegație din cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), condusă de secretarul de stat George Scarlat, s-a deplasat, vineri, 10 iulie, la Vatra Dornei, județul Suceava. La întâlnire au mai fost prezenți, secretarul de stat Aurel Simion și președintele APRIL (Asociația Patronală Română din Industria Lapelui), Dorin Cojocaru.

Evenimentul local a avut loc la inițiativa președintelui Consiliului Județean, Gheorghe Flutur, iar invitația de a participa la o întâlnire în zona Dornelor a survenit ca urmare a deciziei Grupului Lactalis de a închide cele două capacitați de producție din zonă, după cum Agrointeligența FOOD&RETAIL a scris AICI.

Citiți și: REACȚIA președintelui CJ Suceava despre închiderea a două fabrici de lapte: ”O JIGNIRE!”

”În cadrul întâlnirii cu reprezentanții Ministerului Agriculturii s-a discutat despre necesitatea alocărilor financiare, prin AFIR și prin Agenția Zonei Montane, pentru investiții în fabrici de procesare a laptelui și au fost prezentate totodată și modele de bune practici în accesarea fondurilor europene pentru acest sector”, a arătat deputatul Angelica Fădor, prezentă la dezbateri.

Totodată, au mai participat la discuții: subprefectul Daniel Prorociuc, vicepreședintele Consiliului Județean, Viorel Seredenciuc, primarul Ilie Boncheș,directorul adjunct APIA -Delia Moldoveanu și directorul executiv al Direcției Agricole Duță Haralampie.

Ședința a fost completată de intervenții ale primarilor din comunele Poiana Stampei, Panaci, Ciocănești, Șaru Dornei, reprezentantului Cooperativei Munții Dornelor și a cooperativei Valea Dornei, Cristian Țăranu, procesator din zonă, precum și ale investitorului prin finanțare AFIR din Poiana Stampei domnul Iulian Gemănar. ”Odată implementate, aceste proiecte pot rezolva situația de criză generată de plecarea Lactalis, din zona Dornelor. Acesta a fost o primă întâlnire a delegației din Ministerul Agriculturii cu reprezentații autorităților locale și a fermierilor, urmând ca în scurt timp să revină la Vatra-Dornei cu soluții concrete de soluționare a problemelor identificate”, a concluzionat deputatul Angelica Fădor.

La rândul său, deputatul PSD de Suceava, Eugen Bejinariu, are o opinie diferită de cea a colegilor săi aflați la guvernare. Acesta consideră că principalul vinovat de închiderea fabricilor de lapte Dorna Lactate, de la Vatra Dornei și Floreni, este Guvernul pentru că nu a luat măsurile necesare astfel încât companiile să poată funcționa, implicit oamenii să aibă locuri de muncă și micii producători să aibă existența asigurată, potrivit monitorulsv.ro.

”În timp ce România importă mai mult lapte brut, o companie franceză închide două fabrici de procesare a laptelui în județul Suceava și concediază mai mult de 150 de oameni. Promite că nu va stopa colectarea de la mici producători locali, dar o reduce. Este o dramă și ea este cauzată de lipsa implicării guvernului în a găsi mecanisme și instrumente care să ajute economia românească, muncitorii români, producătorii români”, a afirmat Bejinariu.

În opinia deputatului PSD de Suceava, închiderea fabricilor înseamnă nu doar șomaj pentru angajații celor două fabrici, ci afectarea familiilor acestora și a micilor afaceri locale, prin scăderea puterii de cumpărare a familiilor în care unul sau ambii membri ai familiei și-au pierdut locul de muncă.

De asemenea, susține că exemplul închiderii fabricilor din Dorna poate fi urmat și de fabrici din alte industrii.

”Crește haotic importul de produse alimentare, lipsesc soluțiile guvernului de a ajuta producția locală, întârzie implementarea pachetului economic fantomatic pe care premierul Orban îl promite de trei luni și angajații români pleacă în șomaj. Încurajarea importurilor și lipsa preocupării pentru producătorii locali, pentru angajații români constituie un act iresponsabil al unui guvern de diletanți. Cum să ajungă sute de șomeri și producători locali să trăiască în agonie, în timp ce economia merge invers decât trebuie? Cum să ajungă să se închidă fabrici de lactate în Floreni și Vatra Dornei, locul de naștere al unui brand care se va produce în altă parte, în timp ce România importă semnificativ mai mult lapte brut? Cum să treacă luni de zile în care promiți, ca guvern, că oferi compensații și pachete de măsuri care să redreseze economia, iar în acest timp să nu faci absolut nimic pentru soarta oamenilor și companiilor? E neștiință, e rea-credință sau pur și simplu nerozia conduce România”, a opinat deputatului Eugen Bejinariu.