-

Dacă Adam și Eva ar fi fost români, cel mai probabil ar fi fost ispitiți cu un măr polonez! Câte mere importăm din Polonia!

Foto: radioresita.ro

România nu doar că e dependentă de consumul de fructe de import, ci contează enorm și prăpastia dintre cât dăm la export și cât aducem în țară. Și contează și de unde importăm, în special pentru acele categorii de fructe specifice țării noastre. Per total România a importat de 29 de ori mai mult decât a exportat. Cel mai absurd decalaj îl vedem la categoria ”Mere, pere și gutui proaspete”, adică fix acele specii de fructe care le proiectăm mental ca făcând parte din scenografia ”satului”, a ”casei bătrânești” și a ”tarabei de la piață”.

Din această categorie în 2019 am importat 141.447 t și am exportat doar 6259 t, adică de 22,5 ori mai puțin. Principala noastră sursă de ”mere, pere și gutui” a fost Polonia, care în 2019 a trimis înspre România 82.898 t, adică 4145 tiruri cu mere. Asta înseamnă că în fiecare zi a anului trecut granițele țării au fost penetrate de peste 11 tiruri cu ”mere, pere și gutui”. Reciproca e glumă proastă, țara noastră exportând în întreg anul 2019 cantitatea de 27 t de ”mere, pere și gutui”, adică câte 74 kg/zi. Dacă luăm ca unitate de măsură ”ora”, atunci înseamnă că ”la fiecare 2 ore și 7 minute”, un tir cu ”mere, gutui și pere” poloneze intra în România, în timp ce țara noastră bombarda Polonia cu ”3 kg/oră”.

Dacă ”războiul” comercial România Polonia ni l-am imagina plastic drept o ”bulgăreală agricolă”, în care românii azvârl cu mere înspre polonezi și viceversa, atunci România ar lansa către Polonia câte ”un măr mediu la fiecare 3 minute și 20 de secunde”, iar Polonia ar riposta cu câte ”3123 mere medii” la fiecare 3 minute și 20 de secunde” (n.n. am considerat un măr mediu ca având greutatea de 167 grame). Altfel zis, polonezii ne bat măr. Singura balanță comercială semnificativă pe măr a fost cu Ungaria, dinspre care am importat în 2019 cantitatea de 3215 t și către care am exportat 4784 t. Ca situații hilare, pe locul 12 (și ultimul) în rândul celor mai mari parteneri de export ai României pe ”mere, pere și gutui”, se află Irlanda, către care am livrat 90 kg în tot anul 2019.

La categoria ”Caise, cireșe, vișine, piersici (inclusiv piersici fără puf și nectarine), prune și porumbe, proaspete”, importurile au depășit de 85 de ori exporturile. Dintre țările aparținând fostului bloc comunist, cele mai mari importuri le avem dinspre Moldova, Serbia, Bulgaria, Ungaria și Polonia. Polonezii ne-au dat câte 20 de cireșe la fiecare cireașă pe care le-am dat-o noi, Ungaria câte 6 cireșe la fiecare cireașă, iar Bulgarii doar ne-au dat 1408 t, fără să primească o cireașă în schimb.

La categoria ”Pepeni, inclusiv pepeni verzi) și papaia, proaspeți”, am importat 36.836 t și am exportat 1.302 t. Ungaria ne-a livrat în 2019 peste 55 de tiruri cu pepeni, iar noi am exportat către ei un pic mai mult de 1 tir. Bulgaria ne-a remis 81 de tiruri cu pepeni, iar noi le-am dat 2 tiruri. Am avut însă excedent comercial de pepeni cu Polonia, de unde am importat 880 kg în 2019 și către care am exportat 22 de tiruri cu pepeni (însă mult mai puțin decât legenda care circula în bazinele legumicole, cum că vin polonezii cu tirurile după pepenii românești).

Din categoria ”Struguri, proaspeți sau uscați”, am importat 53.123 t și am exportat 330 t, deficitul comercial pe struguri fiind unul tragic. Practic pentru fiecare ciorchine exportat, am importat 161 de ciorchini. Și la ”struguri”, ca și la ”cireșe”, Moldova e principala sursă de import. Din Ungaria am importat 975 t, adică echivalentul a 49 de tiruri și către Ungaria am exportat ceva peste 6 tiruri cu struguri. Din Bulgaria am importat aproape 700 de tiruri cu struguri și am exportat către țara vecină doar 4 tiruri în decursul întregului an sau câte un măr mediu la fiecare 3 minute și 20 de secunde.