Cum faci cele mai delicioase găluște cu prune!
Cât încă mai sunt prune în piață, iar week-endul se apropie, vă propunem o rețetă savuroasă de toamnă – găluște cu prune. Mai sunt cunoscute și sub denumirea de gomboți și se fac în mod special în Ardeal, dar fiind atât de gustoase au început să fie pregătite și în alte regiuni. Dacă nu le-ați făcut încă și cum nici prin restaurante sau în comerț nu prea nu se găsesc, mai ales proaspete și calde, sunt de încercat! Rețeta ne-a fost furnizată de Roxana Florescu – autoarea blogului culinar lafloreasca.ro.
Găluște cu prune – ingrediente
1 kg de cartofi albi sau galbeni, fierți (kilogramul să rezulte în urma fierberii)
200 g de făină
50 g griș
2 ouă
4 linguri de ulei de floarea soarelui sau 60 g unt (30 g pentru pesmet și 30 g în compoziție de cartofi)
200 g zahăr (dintre care 2 linguri cu vârf în compoziție, 2 linguri peste prune și restul în amestectul de pesmet)
esență de rom
extract de vanilie
scorțișoară
200 g pesmet
prune fără sâmburi (poti folosi și cireșe sau vișine)
Găluște cu prune – mod de preparare
Pune prunele într-un bol cu esență cu rom, puțină scorțișoară și 2 linguri de zahăr. Amestecă-le și lasă aromele să se contopească.
Fierbe cartoful în coajă. În felul acesta, eviți să absoarbă prea multă apă.
În timp ce fierb cartofii, rumenește pesmetul într-o tigaie, la foc mic, în cele două linguri de ulei de floarea soarelui. Lasă pesmetul să se răcească și adaugă zahărul și puțină scorțișoară.
După ce s-au fiert, faci cartofii piure, adăugând și cele 2 linguri de ulei rămase sau untul. Folosește ustensila de mână. Nu folosi mixere sau blendere. Mie nu îmi place textura gumoasă pe care o are cartoful mixat/blendat. Așteaptă până ce temperatura piureului ajunge la temperatura camerei.
Adaugă făina, ouăle, zahărul și extractul de vanilie.
Întinde aluatul și taie pătrate astfel încat să poți înveli pruna. Pune în mijlocul fiecărui pătrat câte o prună/jumătate de prună (depinde de marimea lor) și formează găluștele. Ai grijă să le formezi bine să nu se desfacă la fiert.
Puneti la fiert o oală cu circa 4 l de apă. Când apa a dat în clocot, redu temperatura la minim și pune câteva găluște la fiert. Lasă-le să fiarbă 15-20 minute. După ce s-au fiert, scoate-le cu o spumieră să nu ai exces de apă și dă-le prin amestecul de pesment.
“În bucătărie, eu asociez mâncarea cu câte o melodie, e un trademark al meu pe care l-am creat când am pornit pe acest drum al bloggingului culinar”, ne povestește Roxana “LaFloreasca”, proaspătă “câștigătoare” de cuțite în show-ul culinar Chefi la Cuțite, ediția 2020. “Acestei rețete, de exemplu, i-am asociat Kisses Back – Matthew Koma. A venit după un moment, în care am zis că e greu să privești în ochii celor care ți-au fost, la un moment dat, cei mai buni prieteni, dăramite să te privești ochi-în-ochi cu fostul partener. Mai degrabă i-ai arunca cu prune în ochi decât să stai la povești. Dar dacă vreți să știți mai multe, aruncați un ochi peste blogul meu!”