Povestea barmanului-alchimist care, după ce a călătorit în toată lumea, s-a reîntors la gusturile locale
La 25 de ani, a călătorit în 25 de țări, dar întors în România, și-a găsit inspirația de a crea cele mai neașteptate cocktailuri cu ingrediente culese de prin Țara Făgărașului. Infuzează mărar în gin, face siropuri din muguri, petale și flori în combinații neșteptate, folosește tarhon, mentă și busuioc, care cresc local, fructe și legume, iar cocktailurile sale capătă denumiri pe măsură – Tarhoniada, Marario, Trahonmezacal – (v-ați prins ce au la bază!) sunt numai câteva dintre ele.
Andrei Boamfă nu și-a luat singur “titulatura” de “barmanul alchimist”, ci a fost numit așa de maestrul culinar, Daniela Graura, care l-a descoperit. A cunoscut-o pe Dana în iunie, după redeschiderea teraselor în România și tot atunci a început să se ocupe de barul de la terasa restaurantului Casa Terra din Făgăraș al Danei. “Pentru că Dana se focusează pe ingrediente locale – plante, legume, mirodenii și pe rețete tradiționale, am încercat și eu să urmez aceeași direcție pe partea de bar. Am început să folosesc tarhonul, am făcut sirop de tarhon, am infuzat mărar în gin, am folosit castraveți, busuioc și diferite fructe locale”, ne povestește el. Și a reușit să încânte clienții care treceau pragul terasei și, ulterior, alți oameni din București, unde a ajuns la evenimente la care însoțea cu cocktailuri preparatele Danei. “Dana Graura m-a numit un mic alchimist, termen pe care eu l-am întâlnit în urmă cu ceva ani, citind Alchimistul de Paulo Coelho și apoi răsfoind Făurari și Alchimiști de Mircea Eliade”, spune Andrei. Poate că nu întămplător, au fost cărți care i-au inspirat modul de gândire, mai adaugă el.
Dar care este povestea lui Andrei Boamfa, pe scurt?
La 25 de ani, viața lui Andrei pare un adevărat carusel – a mers și a lucrat ca barman în 25 de țări, a revenit în țară, a mers în altele în care mai fusese, apoi în altele noi, dornic să descopere culturi și tradiții. De subliniat că nu face chiar după ureche cocktailurile, a făcut cursuri la București, după terminarea liceului, în 2014, apoi cronologic, a ajuns în Aalborg – Danemarca, pentru alte încercări de studiu, s-a reîntors acasă, la Șercaia (15 km de Făgăraș) iar în octombrie 2015, a început să studieze Management Hotelier la American Hotel Academy în Brașov. De aici, a început să călătorească, spune el, full time. Până atunci, fusese “doar” în 7 țări. După terminarea primului an, a plecat in Lloret de Mar – Barcelona, în primul internship, unde a locuit aproape 6 luni și a lucrat prima dată într-un bar. Din cauza a două restanțe, a trebuit să înghețe următorul an și să se focuseze să ia examenele. “Dar asta nu m-a ținut în loc să nu vizitez alte țări”, așa că în aprilie 2017, s-a reîntors în Lloret de Mar, lucrând în același bar, până în octombrie. Și-a amânat după doi ani facultatea și a ajuns la Londra, unde a lucrat într-un cocktail bar.
Călătoria în jurul lumii abia începe
În decembrie, ieșiea prima dată din Europa, ajungând în Havana, Cuba – via Montreal, Canada (unde spune că a petrecut 3 zile într-un intenționat layover). Trei săptămâni a explorat insula cu un peruan și un bavarez cu busuri, taxiuri sau cu “ia-ma nene”. După reîntoarcerea în România, a încercat să se stabilească în București daaar, “s-a dovedit a nu fi cea mai înțeleaptă decizie”. Așa că, la începutul lunii mai, discutând cu o prietenă ucraineancă despre unde vor lucra în vară, descoperă că și-au trimis aproape în același timp mesajul că vor să meargă în Islanda (“Wow, what a timing!” ). În 2 săptămâni erau într-un one way ticket spre Reykjavik. “Crazy, right ? But that’s not the end of the story” râde el. Și-a luat bilet doar dus catre capitala Islandei, via Varșovia, Polonia (“de ce n-aș sta și în Varșovia vreo 2 zile?!”). A început să lucreze într-un cocktail bar și a ramas aici până la fârșitul lui ianuarie 2020, cea mai lungă perioadă în care nu a fost în România. Revenit în țară, la începutul anului, și-a luat bilet doar dus către America de Sud – ceea ce însemna împlinirea unui vis, de a vedea America de Sud, în special, Peru. În Lima, a stat 4 zile într-un hostel unde a cunoscut un grup format prin diverse țări – Ecuador, Columbia, Guatemala și a ajuns cu ei în Arequipa, aproape de granițele țărilor Chile si Bolivia.
Toate, până a venit lockdown-ul care i-a dat peste cap planurile și a rămas aici silit de împrejurări într-un spațiu restrâns cu alți călători, până pe 4 aprilie – o altă experiență de viață. A mai avut câteva aventuri până se se reîntoarcă în țară – nu avem noi spațiu suficient să le povestim – “What a journey !” cum spune singur. Pentru viitor, se lasă în seama a ceea ce destinul îi va pregăti, cum s-a văzut până acum, parcă la el nimic nu e întămplător și totuși toate întâmplătoare: “Going with the flow!”
Din toate țările pe unde a fost a învățat câte ceva și dacă veți bea cocktailurile lui, veți vedea că, pe lângă trademark-urile cu ingrediente locale, mai strecoară și câte ceva exotic, ba un amestec de agave, ba niște fructe tropicale sau condimente de care nu s-a auzit prea mult.