“Grain TRip este o brutărie care te poartă peste tot în lume. Din Franța până în Brazilia, din Italia până în Statele Unite, prin Italia sau Turcia, Maroc sau Uzbekistan”, concludentă descrierea pe scurt a brutăriei situate pe strada Nerva Traian nr. 16 din București, iar noi v-o prezentăm pe scurt, chiar astăzi, de Ziua Internațională a Pâinii.
Unul dintre atu-urile pe care mizează brutaria Grain TRip, pe lângă sortimentele propuse, este că face pâine naturală, fără drojdie, aditivi sau amelioratori. La fel, sunt și celelalte produse de patiserie. toate dospite lent cu maia 100% făcută “în casă” cu făină și apă. “Apă, făină, sare, timp și pasiune – aceasta este rețeta noastră”, spun cei de aici.
Dar haideți să vedem și câteva pâini din mai multe culturi culinare, pentru că, probabil, v-am făcut curioși: de la pâinea rotundă rustică cu dovleac, la Borodinski – pâine rusească, cu secară integrală și coriandru, despre care se spune că a apărut după batalia de la Borodino și de la bagheta tradițională franțuzească despre care legenda spune că fost inventată la cererea lui Napoleon, la Rewena pararoa – o pâine veche de secole, aparținând populațiilor Maori din Noua Zeelandă, făcută cu cartofi fermentați, ce îi dau un gust și o textură aparte.
Pane incamiciato (sau pâinea în cămașă) e o specialitate italienească – o pâine „îmbrăcată” într-o cămașă fină care se deschide în timpul coacerii. Varianta Grain Trip este cu făină semolina, spelta, susan și negrilică – o combinație ce merge perfect cu brânză sau un prosciutto bun.
Iar Panne Valla del Maggia își ia numele de la Valea Maggia, din Elveția, o pâine intermediară din secară și grâu, fermentată lent și cu un gust ușor acrișor.
Mai au aici sortimente inedite cu smochine, o miso banana bread – altfel de banana bread, îmbogățită cu pastă de soia miso și felii de ananas proaspăt, pave cu kamut – făină obținută din grâu antic khorasan ș.a.
Alte specialități de patiserie, de la croissante cu unt, la escargots cu nucă și scorțișoară, bourekas cu brânză și sandwichuri creative de street food, disponibile în serie limitată în anumite zile, precum acest “sabich” – care este un sandwich evreiesc bazat pe o rețetă a evreilor irakieni; la Grain TRip este făcut un pic altfel și anume: cu salată cu roșii, pere fermentate și oțet din petale de trandafir, ouă gătite lent, vinete crocante cu apă de flori de trandafir si fistic, humus cu cremă de păstârnac și usturoi fermentat în miere, sos de mango, sos de pătrunjel și coriandru – toate în pită dospită lent cu maia și lapte de cocos. Noi l-am descris pe scurt, citiți mai multe despre el aici căci are o poveste interesantă și apetisantă. Este disponibil weekend-ul acesta în mai multe variante. Și periodic, cu diferite ocazii, veți găsi aici specialități din multe culturi culinare, făcute în stilul Grain TRip.
Brutăria a anunțat astăzi lansarea unei noi platforme – Homebakers by Grain Trip, la care tot meșterește din aprilie încoace, de când această comunitate Homebakers s-a născut și a crescut, care va avea loc pe pe 23 octombrie.
Brutăria creativă din Nerva Traian este fondată de doi antreprenori – Valentina Ion și Cristina Negoiță, iar Cristina Dumitrașcu este cea care îi ajută cu idei creative.