Sângerete ardelenesc – rețeta tradițională
Rețetă tradițională de sângerete ardelenesc! Unul dintre preparatele tradiționale pentru masa de Crăciun este sângeretele. Nu este deloc greu de pregătit, însă trebuie făcut în ziua în care este tăiat porcul întrucât pentru preparea sa este nevoie și de sânge proaspăt de la porc.
Ingrediente sângerete ardelenesc:
- 600 g inimă
- un rinichi
- 300 g şorici
- 300 g slănină
- 900 ml sânge proaspăt
- 300 g orez
- 2 cepe
- 120 g untură
- sare şi piper
- ulei
- cimbru
- cuişoare
- ienibahar
- intestin gros
Mod de preparare:
Sângele proaspăt de porc se pune într-o cratiță și se acoperă cu apă rece. După ce s-a închegat, se adaugă puțină sare și se lasă la fiert câteva minute. Apoi se scoate cu o paletă și se pune la răcit.
Se fierb bine rinichiul, inima şi şoriciul. În zeama în care au fiert măruntaiele și șoriciul, se opăreşte slănina. După ce s-au răcit, se dau toate prin mașina de tocat împreună cu sângele fiert.
Orezul se pune la fiert la foc mic timp de 10 minute, după care se scurge de apă.
Ceapa tocată mărunt se călește în puțin ulei sau untură și două linguri de apă, după care se amestecă împreună cu orezul fiert și se adaugă peste carnea tocată. Peste această compoziție se mai adaugă o lingur de untură și condimente după gust.
În final, se umple maţul gros cu compoziţia, se fierbe timp de o oră şi se scoate la zvântat, afară, o zi.
Se poate servi ca atare, cu muştar sau salată de hrean. Se poate servi şi cald, cu murături, iar cine doreşte să-ilpăstreze mai mult timp poate să-l afume dobândind astfel un gust deosebit.