-Horeca

Amenzi de 496.800 lei pentru unitățile de alimentație publică de pe litoral

Foto: ph-online.ro

81 de unități de alimentație publică de pe litoral au fost depistate cu nereguli de inspectorii sanitari veterinari, în prima săptămână a lunii august, respectiv: 27 de restaurante, 10 unități fast-food, 8 unități tip bufet, 4 rulote, 12 magazine alimentare, 11 baruri, 2 bistro-uri, o braserie, 4 laboratoare cofetărie/patiserie, un mijloc de transport auto și un stand cu produse alimentare. În urma acestora, amenzile totale au ajuns la 469.800 de lei, potrivit unui comunicat de presă remis de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA). 

Medicii veterinari oficiali care activează în cadrul ”Comandamentului Sezon Estival 2020,” au verificat în total 245 de unități de alimentație publică.

Neconformităţile constatate au fost: manipularea neigienică, ambalarea şi etichetarea necorespunzătoare a produselor alimentare în vederea depozitării şi valorificării, comercializarea acestora neetichetate potrivit legislaţiei în vigoare, comercializarea directă către consumatorul final a produselor alimentare în spații neaprobate sanitar-veterinar, condiții necorespunzătoare de igienă în spațiile de producție, depozitarea necorespunzătoare a produselor alimentare, depozitarea ouălor în condiţii necorespunzătoare, depozitarea alimentelor sub formă de materii prime sau semipreparate împreună cu produse finite ce se consumă fără prelucrare termică, funcționarea fără documente de înregistrare sanitară veterinară.

Deasemenea, a fost emisă o Ordonanță de suspendare temporară a activității pentru o unitate de tip fast food și au fost confiscate şi retrase de la vânzare 118 kg de produse alimentare improprii consumului uman, produse care au fost dirijate către o unitate de neutralizare.

ANSVSA, prin intermediul DSVSA Constanţa, pune la dispoziţia celor interesaţi numărul de telefon al Comandamentului Sezon Estival: 0786. 577.007, unde se pot face sesizări, sau se pot obţine informaţii referitoare la diferite aspecte din domeniul siguranţei alimentelor. Acest număr de telefon funcţionează în paralel cu cel al Call-Center-ului ANSVSA: 0800.826.787, apelabil gratuit, din orice reţea de telefonie.