-

Alertă alimentară! Carne de curcan din zona cu gripă aviară din Ungaria, introdusă în România!

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a anunțat astăzi, vineri – 17 ianuarie, că a fost notificată de Comisia Europeană privind faptul că în România, mai exact în județul Bihor, a ajuns carne de curcan din fermele comerciale de păsări din Ungaria, aflate în zona de restricție din cauza focarului de gripă aviară produs de tipul H5N8.

“Comisia Europeană a transmis o notificare Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), prin care informează că din fermele comerciale de păsări din Ungaria, aflate în zona de restricție din jurul focarului de gripă aviară produs de tipul H5N8, au fost sacrificate păsări (curcani), iar produsele obținute au fost livrate către mai multe state membre, printre care și România”, se arată într-un comunicat de presă remis Agrointeligența – AGROINTEL.RO. 

Potrivit ANSVSA, “astfel de produse au fost introduse în România prin trei unități de depozitare, de pe raza județului Bihor”.

ANSVSA anunță că a dispus serviciilor sanitare veterinare de la nivel teritorial să acționeze de urgență pentru identificarea tuturor beneficiarilor produselor în cauză, retragerea de la comercializare și incinerarea acestora, în conformitate cu prevederile Directivei 94/2005.

În Ungaria situația privind gripa aviară se agravează, fiind deja raportat cel de-al doilea focar de gripă aviară în decurs de câteva zile.

Autoritatea Sanitară Veterinară din Ungaria (NEBIH) a anunţat miercuri, 15 ianuarie, că a descoperit virusul gripei aviare H5N8 la o fermă de gâşte din apropiere de oraşul Letavertes, estul Ungariei, la aproximativ 35 de kilometri de Oradea. Acesta este al doilea focar de gripă aviară H5N8 raportat de Ungaria după cel descoperit la începutul săptămânii la o mare fermă de curcani din judeţul Komarom – Esztergom, nord-vestul Ungariei.