Ce și cum cumpărămHrana ca stil de viață

Aveți grijă la uleiuri! Sticlele de plastic și căldura le afectează proprietățile!

Sticle de plastic pentru păstrarea uleiului? Specialiștii trag semnalul de alarmă privind acest mod de ambalare a uleiului, ambalare care, de altfel, este cea mai frecevnt folosită dar care prezintă o serie de riscuri. 

Mai mult de jumătate din decesele actuale în România au drept cauză o boală strict legată de dietă: boli cardiace, infarct și fluctuațiile tensiunii arteriale. Prin urmare, o atenție crescută asupra alimentației și o informare corectă cu privire la nutrienții ingerați ar trebui să constituie o prioritate pentru sistemul medical românesc.

Statisticile recente aduc la lumină că un procent de 80% din afecțiunile actuale nu sunt transmise ereditar, ci apărute fie din cauza unui sistem imunitar slăbit, fie din lipsa de informare la nivel nutrițional. Prin urmare, 80% din pacienți ar putea fi tratați prin schimbări ale stilului de viață și ale alimentației.

„Calitatea de consum a uleiurilor din comerț, mai ales cele stocate în sticle de plastic, este influențată în mod negativ de modalitatea lor de depozitare”, Dr. Marc Pignitter din cadrul Universității de Nutriție din Viena, în cadrul prezentării despre sănătatea generației viitoare organizate de B!TONIC.

Studiile relevă faptul că, după o lună de stat pe raft în hypermarket, la o temperatură neadecvată, uleiurile nu mai sunt recomandate pentru consumul alimentar, deoarece proprietățile lor nutritive fie s-au diminuat semnificativ, fie au dispărut complet.

Indiferent de firma producătoare sau de tip, dacă depozităm sticlele de ulei în bucătărie, de exemplu, unde este cald,  se vor oxida”,  completează Dr. Marc Pignitter.

Prezentarea domnului Dr. Marc Pignitter face parte dintr-o serie de sesiuni pe tema alimentației sănătoase în România. Printre problemele abordate s-au numărat: consumul excesiv de grăsimi, caracteristic populației din Europa de Est, precum și incidența crescută a obezității la copii și cum impactează sănătatea generației viitoare.

Text: Cătălina Buzdun-Rafailă