AVOCADO, fructul-minune. Cum acționează asupra organismului dacă e corect preparat
Avocado e un fruct, deși mulți îl tratează ca pe o legumă. Conține 13 vitamine: A, C, D, E, K, E și 8 tipuri din complexul de vitamine B, precum și alte elemente nutritive – potasiu, luteină, fosfor, magneziu, antioxidanți, grăsimi monosaturate. SUPER-HRANA.RO vă prezintă avantajele fructului de avocado, consumat fie crud, în stare naturală, fie ca ingredient principal în prepararea salatelor, deserturilor, sucurilor, supelor cremă, sosurilor.
O sursă naturală şi bogată de acizi graşi, fructul de avocado menţine controlul greutăţii, ajutând la dezvoltarea ţesutului muscular, îmbunătățește abilitatea organismului de a absorbi nutrienţii principali din hrană și, consumat corect, conferă senzația de sațietate mult timp. Totodată, fructul de avocado conţine mai multă fibre insolubile decât orice alt fruct, așa că are o influență benefică asupra sistemului digestiv, previne constipaţia şi accelerează metabolismul datorită vitaminei K.
Acesta protejează ficatul împotriva cirozei dar şi a hepatitei virale. Prin conţinutul bogat de vitamina B6 şi acid folic, menţine sănătatea sistemului cardiovascular, ajută la creşterea nivelului de colesterol “bun” şi protejează inima susţinând activitatea cardiacă.
Recomandat gravidelor dar și celor cu afecțiuni oculare
Prin bogăția de acid folic, este un fruct recomandat femeilor însărcinate, 250 de grame de avocado pe zi asigurând doza necesară de acid folic de care organismul are nevoie. Acidul folic previne malformaţiile congenitale, de genul spinei bifide.
Conținutul de luteină și concentrația de caroteni din avocado vor avea efect deosebit pentru sănătatea ochilor, protejându-i față de pierderea vederii centrale și cataractă.
Indicat pentru echilibrarea sistemului nervos și îmbunătățirea memoriei
Antioxidanţii din compoziţia fructului întârzie procesul de îmbătrânire a organismului, întăresc sistemul imunitar, protejează şi echilibrează funcţiile sistemului nervos.
Este un bun stimulent pentru memorie, datorită mineralelor incluse, în special fosfor și magneziu. În cazul persoanelor diagnosticate cu Alzheimer, fructul de avocado este recomandat deoarece conţine vitamina E ce stimulează procesul de alcătuire a proteinelor şi neutralizează radicalii liberi ce distrug celulele creierului.
Foarte lăudat pentru toate aceste proprietăți, avocado este un adevărat fruct-minune. Dar știați că sâmburele de avocado e și mai sănătos, iar noi îl aruncăm?
Sâmburele de avocado conține 70% din întreaga cantitate de antioxidanți a fructului, în timp ce pulpa contine restul de 30%.
Pentru a-l putea consuma, sâmburele de avocado trebuie spart cu ciocanul și apoi mixat cu ajutorul robotului de bucătărie, până când se transformă într-o pudră. Aceasta o puteți servi cu iaurturi, în salate, și chiar dacă are un gust amărui, vă veți obișnui treptat cu el, iar beneficiile sunt extraordinare.
Rețete cu avocado
Celebrul GUACAMOLE- Ingrediente:
- 2 avocado bine coapte
- 1/2 ceapă tocată mărunt
- 2 căței de usturoi
- o lingură suc de lime
- o roșie făcută pastă
- sare și piper
Dacă vă place pastă omogenă, puteți băga la blender toate ingredientele, e mai simplu și mai rapid. Dacă nu, le puteți pasa cu o furculiță, până când le încorporați pe toate.
Supă-cremă de avocado- Ingrediente:
- 2 avocado coapte
- 150 ml smântână
- 100 ml iaurt
- 150 ml supă de pui, strecurată
- sare și piper
Le blenduim împreună până devine o pastă omogenă, încălzim supa de pui și o punem și pe ea în blender și adăugăm sare și piper.
Spaghete cu avocado și creveți- Ingrediente:
- 1 avocado copt
- 100 g creveți decorticați
- 3 căței de usturoi
- spaghete
- busuioc, sare și piper
Se fierb spaghetele, se călesc creveții în puțin ulei de măsline, se blenduiește fructul de avocado. Se scurg pastele, se amestecă creveții cu avocado pasat și cu pastele, se asezonează cu busuioc, sare și piper.
Citește și Cum alegi un avocado copt
Text: Camelia Diaconu