Care sunt mineralele esenţiale pentru organism și în ce alimente le găsim
Stări de oboseală urmate de nopți cu insomnii? Diete permanente la care kilogramele în exces nu cedează? Articulațiile și oasele dor? Multe din indiciile pe care ți le dă corpul pot fi referitoare la un consum inadecvat de minerale esențiale. Află care sunt mineralele de care ai neapărat nevoie și în ce alimente le găsești într-un nou material SUPER-HRANA.RO
Care sunt cele mai importante minerale de care corpul are nevoie?
Calciu– ajută la dezvoltarea sistemului osos și previne apariţia osteoporozei. O carență de calciu poate duce la ameţeli, dureri de oase sau stări de oboseală derutante. În total, calciul reprezintă două procente din greutatea totală a corpului, fiind de asemenea şi cel mai important mineral al organismului. Ca şi sursă, îl putem lua din lapte degresat, iaurt, brânză de vaci, gălbenuş de ou, legume, migdale, alune, miere.
Magneziu– este foarte important pentru sistemul muscular, pentru inimă şi sistemul nervos. Lipsa magneziului în corp poate duce la stări de ameţeală, anorexie, stări de oboseală sau confuzie. Se poate procura cu uşurinţă din ciocolată neagră, cereale integrale, fructe uscate, nuci, și legume verzi.
Potasiu– ajută transportul de oxigen la creier și este important pentru o memorie limpede. Carența de potasiu duce la dureri abdominale, hipoglicemie sau lipsa poftei de mâncare. Pentru a suplimenta potasiul în organism puteţi consuma banane, portocale, roşii, cartofi, kiwi sau piersici.
Zinc– ajută la întărirea sistemului imunitar, previne căderea părului, are rol antioxidant puternic și efecte antiinflamatoare, precum și cicatrizante. Îl găsiți în alimente precum carne, peşte, fructe de mare, lapte, ouă.
Fosfor– ajută la menţinerea sănătății dinților, are grijă de sănătatea rinichilor, iar lipsa acestuia din organism poate duce la dureri de dinţi, ameţeli și chiar anorexie. Surse bune de fosfor: brânză, peşte, ouă, fructe de mare, sucuri naturale din fructe.
Iod– deţine un rol important în frumuseţea şi sănătatea părului, a pielii, a dinţilor şi a unghiilor. Iodul se găseşte în ouă, legume, fructe de mare, lactate, sare iodată.
Text: Camelia Diaconu