-

Câtă făină și cât mălai mai avem în România?

Foto: Ziarul de Bacău

Făina de grâu și mălaiul sunt printre cele mai vândute produse în această perioadă. Cererea mare, peste orice așteptări, a determinat un lanț de supermarketuri să limiteze la 6 numărul de pachete de făină și de mălai ce se pot achiziționa pe un singur bon fiscal. Temerile că vom rămâne fără aceste două alimente nu este întemeiată, spune Viorel Marin, președintele Asociației Naționale a Industriilor de Morărit și Panificație.

Indiferent cât ar cumpăra, rafturile se vor umple la loc, pentru că România a produs de patru ori mai mult grâu și porumb decât necesarul pieței interne, spune Viorel Marin.

”În mod normal, România produce mult mai mult decât poate consuma în materie de cereale. Avem instalate capacități de procesare cât pentru 80 milioane de oameni. Avem supracapacitate de procesare, avem supracapacitate de producție de grâu și avem și capacități de procesare pentru porumb. La porumb am fost primii producători din Europa, deci iar suntem pe supracapacitate. Avem mii de unități cu capacități de depozitare, iar Ministerul Agriculturii ar putea da chiar cifre exacte ale cantităților uriașe pe care le avem în acest moment. În mod normal nu ar trebui să fie o problemă cu aprovizionarea cu făină și mălai”, a spus președintele Asociației Naționale a Industriilor de Morărit și Panificație.

Motivul pentru care rafturile de făină și de mălai sunt goale în multe magazine este cel al cumpărăturilor în exces. ”Acestea dispar de pe rafturi pentru că oamenii cumpără ca apucații, dar asta nu înseamnă că nu avem de unde să punem la loc. Nu pot oamenii să cumpere cât putem noi să producem”, a mai spus Viorel Marin pentru publicația Național.