-IMPORTANTÎn bucătărie

Cătină cu miere: beneficii, preparare, administrare

Cătina cu miere este un produs tot mai căutat și apreciat pentru beneficiile sale. Prepararea și păstrarea cătinei cu miere nu pun probleme.

Beneficiile cătinei cu miere (foto: Miere Săbăduș)

Cătina cu miere: beneficii

Beneficiile cătinei cu miere sunt strâns legate de cele două ingrediente. Cătina este un arbust care produce fructe bogate în vitamina C având de două ori mai multă decât măceșul și de zece ori mai multă decât lămâia. Alte vitamine conținute de cătină sunt: A, B1, B2, B6, B9, E, K, P, F. Cătina conține celuloză, betacaroten, fosfor, calciu, magneziu, potasiu, fier, și sodiu. Gustul cătinei este acru și astringent, fapt ce face fructul un tonifiant general.

În combinație cu mierea, cătina este folosită pentru întărirea imunității, creând un adevărat scut împotriva răcelilor și a gripei.

Cătina cu miere – preparare

Cătină cu miere: preparare

Prepararea cătinei cu miere este simplă. Regula pentru care trebuie să o respectați este legată de câtă miere și câtă cătină puneți: la o parte de cătină se pun două părți de miere. Mierea trebuie să acopere complet toată cătina, iar în borcan să fie cât mai puțin aer.

Mierea cea mai bună pentru a fi amestecată cu cătina este mierea polifloră sau mierea de salcâm.

Pentru rețeta de miere cu cătină aveți nevoie de 200 de grame de cătină și 400 de grame de miere de albine.

Cătina se curăță foarte bine ca să rămână doar fructele. Se spală și se lasă la scurs, apoi se usucă cu ajutorul unui prosop sau șervet de bucătărie de hârtie.

Într-un borcan curat și sterilizat, puneți prima dată cătina, cam 2/3 din volumul borcanului. Apoi turnați mierea un pic âte un pic, amestecând cu un bețișir sau cu o coadă de lingură, ca fiecare bobiță de cătină să fie scăldată în miere.

Mierea se pune în borcan până se umple recipientul și nu este aer între boabele de cătină. Dacă totuși mai rămân bule de aer, acestea se îndepărtează cu un băț de lemn pentru frigărui.

Pentru un efect mai puternic, la 500 ml de cătină cu miere de albine se adaugă 100 ml gel de aloe vera, 50 ml pastă de usturoi, macerat de afine și 5 – 6 linguri de polen, crud sau pulbere.

Cătină cu miere: păstrare

Cătina cu miere se păstrează în borcan. După ce s-a pus în el cătina cu miere, borcanul se închide bine cu un capac etanș și se ține la frigider 7-10 zile pentru macerare.

Preparatul se ține în frigider, dar se poate păstra și într-o cămară răcoroasă.

Cătina cu miere se recomandă a fi consumată în cel mult 12 luni de la momentul preparării.

Cătina cu miere: administrare

Administrarea cătinei cu miere se face în perioadele în care organismul are nevoie de o imunitate mai puternică. Cătina cu miere se consumă pe stomacul gol și se ia în fiecare zi câte 50 grame (1-2 lingurițe).

Preparatul natual poate fi adăugat și la ceai cald, sub 40 de Grade Celsius, sau la prăjituri.