-Ca la bunicaÎn bucătărie

Conserve de sezon: roșii cu usturoi și ardei la borcan, fără conservanți

În plin sezon al legumelor, dacă ați început să faceți conserve, roșiile cu ardei și usturoi la borcan sunt perfecte pentru a fi folosite la o saramură, la o varză calită cu ciolan afumat, dar și la diverse ciorbe sau la alte mâncăruri cu sos, în funcție de cât de picantă va place să fie mâncarea.

Roșiile cu ardei iute și usturoi păstrează aroma verii, gustul bun al roșiilor cărnoase și coapte. Pentru această rețetă nu am folosit conservanți, așa că avem o conservă 100% naturală.

Prepararea ei este simplă și puteți înlocui, în funcție de gusturi și de viitoare utilizări, pătrunjelul cu busuioc dacă îl folosiți în mâncaruri / tocănițe sau cu leuștean proaspăt pentru ciorbe.

Am avut grijă ca roșiile să fie coapte, cărnoase și sănătoase.

În momentul în care m-am apucat de pregătit roșiile am pus și borcanele cu capace să se sterilizeze în cuptor, urmând să pun roșiile în borcane imediat cum am terminat pregătirea lor. Se păstrează în loc foarte răcoros (pivniță, beci, cămară, chiar și în frigider, în cutia legumelor), fără să cadă lumina zilei peste borcane!

Ingrediente (din cantitățile indicate am obținut un borcan de 850 ml și unul de 500 ml)

2,1 kg roșii coapte
3-4 ardei iuți
1 ardei gras mic
3 căței usturoi
3 linguri ulei
25 g sare pentru conserve
o mână pătrunjel verde

Mod de preparare

Cu toate ingredientele la îndemană, am pus pentru început o oală cu 3 l de apă și o linguriță de sare la fiert, apoi am spălat legumele.

Am crestat roșiile în forma de cruce. Le-am pus în apă clocotită două minute, apoi le-am scos și le-am introdus în altă oală cu apa rece și gheață pentru a opri procesul de gătire, lăsândd roșiile să își păstreze culoarea frumoasă. Le-am decojit și le-am tăiat, îndepărtând cotoarele. Am încercat să adun zeama într-o farfurie, ar fi păcat să se piardă.

Am tăiat ardeii iuți în rondele, jumătate din ardeiul gras în cuburi, usturoiul în felii, apoi am sotat ardeii. Când dădeau semne că s-au înmuiat  (fără să se rumenească) am adăugat usturoiul și l-am lăsat 30-40 secunde.

Am pus imediat toată pulpa de roșii peste ardei și usturoi, am adăugat sare pentru conserve (nu sare de bucătărie) și am amestecat, apoi am lăsat să dea în două – trei clocote.

Am oprit focul, am adăugat pătrunjel tocat. Am umplut borcanele, apoi le-am sigilat.

Am aranjat borcanele într-o oală tapetată cu prosop, am pus apă călduță peste acestea și le-am pus pe foc pentru a le steriliza.

Le-am lăsat 30 de minute de la primul clocot, apoi le-am scos din apa fierbinte și le-am lasat să se racească sub o pătură peste noapte.