COVRIGI şi MERDENELE? Iată de ce trebuie să reduceți consumul produselor din patiserii
CONSUMAȚI CU MODERAȚIE PRODUSE DIN PATISERII! Faptul că sunt la îndemână ştim deja, dar sunt sănătoase produsele de patiserie? De la pateuri, croissante, plăcinte, până la gogoşi, brânzoaice, mini-cozonaci sau prăjiturele și rulouri, toate au un miros îmbietor şi un aspect plăcut, dar cum ne afectează silueta sau starea de sănătate? Echipa SUPER.HRANA.RO a stat de vorbă cu Alina Dulămescu, specialistul în dulciuri de la ADORE CAKES, manufactura de prăjituri.
„Majoritatea produselor din patiserie sunt făcute cu ajutorul grăsimilor hidrogenate, nici măcar margarina nu cred că mai există, ci am auzit că se vorbeşte mult despre folosirea grăsimilor vegetale artificiale, mulţi compuşi chimici care înlocuiesc grăsimea de orice fel, din acest motiv sunt şi preţurile reduse. Încă nu am aflat cu exactitate componentele acestor produse, dar pot spune cu siguranţă că şi eu, în manufactura mea fac produse din această categorie, însă nu au aceleaşi ingrediente sau gust.
La gust, cele din patiserii, într-adevăr, sunt foarte bune, chiar dacă eu nu obişnuiesc să le consum foarte des, deoarece în spatele gustului, sunt de părere că sunt ascunse mai multe probleme, cel puţin asta rezultă din costul produsului.
Dacă vorbim despre pâinea pe care o găsim în magazine, misterul meu cel mai mare este de ce pâinea are gust de gumă, iar pâinea pe care eu o prepar, nu are acelaşi gust. De-a lungul timpului, am cumpărat pâine de pe piaţă, de la cea mai ieftină, din diverse supermarket-uri, până la cea mai scumpă, din buticuri artizanale care produc pâine şi care sunt specializate în pâine, dar din păcate, am fost dezamăgită de gust.
Prima dată am crezut că este vorba despre ingrediente, dar şi eu folosesc tot ingrediente precum făină sau drojdie din comerţ, apoi am crezut că este vorba despre făină, fiind foarte mult frământată, se eliberează prea mult gluten, iar de aici rezultă acea elasticitate excesivă, dar nici acesta nu este motivul, drep urmare, nu putem ştii cu exactitate ce se află în spatele acestor produse.
Pentru a creşte consumul, se apelează la preţuri mici, iar atunci când preţurile sunt foarte mici, apar şi artificiile ce înlocuiesc oul, făina, sau untul, iar din acel moment, deja ajungem să mâncăm chimic”, a declarat pentru SUPER-HRANA.RO, Alina Dulămescu, owner Adore Cakes.
“În manufactura mea, Adore Cakes, fac produse din această categorie, asta pentru că munca mea în bucătărie a început din pasiunea pentru panificaţie. Pregătesc merdenele, plăcinte, tarte, pâine din făină albă sau secară, eu fac cam tot ce ţine de patiserie, însă gustul este cel care face diferenţa. Eu fac pâine de toate felurile, începând de la lipii arăbeşti, pită grecească, naan-ul indian, pâine românească, pizza, tot ce ţine de pâine.
În manufactura Adore Cakes se foloseşte unt sau grăsime animală, iar aici costurile de producţie ies cât un cost de vânzare pe piaţă, când spun cost de producţie, mă refer strict la materie primă, nu la alte detalii ce ţin de restul cheltuielilor”, continuă declaraţia pentru SUPER-HRANA.RO Alina Dulămescu.
Produsele de panificaţie trebuie consumate cu moderaţie
“Acum, lucrând în acest domeniu, pot să îmi dau seama dacă un produs merită atenţia mea. În primul rând după preţ, dar şi după aspect, de aici îmi pot da seama dacă acel produs conţine ceva natural, sau este doar o tactică de marketing, aşa cum este valabil şi în cazul preţurilor, nu întotdeauna produsele cele mai scumpe sunt şi mai bune.
Părerea mea este că orice aliment trebuie consumat cu moderaţie. Dacă mâncaţi controlat, nu se poate întâmpla nimic, însă orice aliment care este consumat în exces, poate dăuna. Dacă a devenit un obicei să consumaţi în fiecare zi alimente de patiserie, micul dejun fiind format în fiecare dimineaţă dintr-un covrig sau un croissant, atunci cu siguranţă efectele se vor vedea în timp. Toţi aceşti compusi artificiali nu sunt toleraţi de organism, acesta nefiind obişnuit să digere acest tip de alimente.
Chiar dacă este la îndemână un mic dejun de patiserie, compuşii chimici acţionează asupra sănătăţii, iar asta se vede cel mai des prin problemele de sănătate ale copiilor şi adulţilor, pe termen lung pot apărea boli cronice, diabet sau afecţiuni pe partea hormonală.
Eu sunt adepta unui consum echilibrat, cu trei mese pe zi, măncare sănătoasă şi foarte gustoasă. Pentru fiecare dimineaţă, în loc să apelaţi la clasicul produs din patiserie, este foarte uşor să vă preparaţi acasă un piure de fructe, acel smoothie din banană, apă şi câteva fructe congelate, afine sau zmeură. Este la îndemâna oricui în acest moment şi oferă saţietate cu uşurinţă până la prânz. Pentru prânz, tot pentru a evita produsele din patiserie, este la fel de simplu să vă preparaţi o salată de acasă, o carne uşoară şi câteva bucăţele de brânză. Eu oricât de plină aş avea ziua, când vin seara acasă, tot intru în bucătărie să prepar cina, iar eu teoretic, toată ziua stau în bucătărie, însă pentru mine, acesta este cel mai frumos sentiment, mă relaxează”, conchide specialistul nostru, Alina Dulămescu.
Citește și Care este secretul ciocolatei belgiene LEONIDAS?
Text: Camelia Diaconu