-În bucătărie

Cum decongelam corect carnea? Iată ce ne învață Cori Grămescu!

CUM DECONGELEZI CORECT CARNEA! Pentru un stil de viaţă sănătos suntem în mod direct răspunzători, dar se întâmplă de multe ori să nu ţinem cont de reguli şi să apelăm la metode rapide ce ne pot uşura munca. De data aceasta vorbim despre decongelarea cărnii, în special de metodele prin care putem decongela carnea fără să îi pierdem gustul, aspectul şi nutrienţii esenţiali. SUPER-HRANA.RO a stat de vorbă cu nutriţionistul Cori Grămescu pentru a afla care sunt metodele corecte şi sănătoase prin care puteţi decongela carnea.

Omul de ştiinţă Susan Eksted, a afirmat în nenumărate rânduri faptul că oamenii nu sunt informaţi corect despre metoda decongelării cărnii, astfel, cei mai mulţi dintre ei fac o mare greşeală atunci când realizează acest proces.

“După părerea mea, cea mai bună metodă prin care puteţi să decongelaţi carnea este să o aşezaţi într-un vas cu suficientă apă rece, încât să acopere carnea, şi să o lăsaţi pentru câteva ore, până când carnea este complet decongelată. În felul acesta, veţi păstra carnea fragedă, dar îi veţi păstra şi nutrienţii.

Puteţi încerca şi decongelarea în frigider, în recipient închis, pentru a nu permite proliferarea bacteriilor.

Ceea ce este cel mai important, după decongelare, este recomandat să o gătiţi imediat, nu este indicat să o recongelaţi pentru că în urma decongelării iniţiale, rămâne un surplus de apă. Poate deveni periculos pentru consum dacă refrigerăm carnea prea mult după ce aceasta a fost decongelată. Ca şi timp de congelare, la frigider, depinde de temperatura la care coboară congelatorul, de regulă -18 grade, tot acest proces este pentru a menţine produsele congelate într-un mediu sigur”, a mărturisit pentru SUPER-HRANA.RO, Cori Grămescu.

În funcţie de carne, aceasta are nevoie de timp diferit pentru decongelare. Carnea roşie are nevoie de 8-10 ore pentru decongelare, în schimb carnea alba şi peştele au nevoie de aproximativ 6-8 ore.

Atenţie, nu decongelaţi carnea la cuptorul cu microunde!

“Chiar dacă poate părea cea mai comodă metodă pentru că este o acţiune rapidă, această metodă este complet nesănătoasă, iar pe termen lung, poate creea probleme de sănătate. Sub aspect energetic, dar şi alimentar, carnea este distrusă, îşi pierde din savoare, dar şi din conţinutul de apă.

De asemenea, dacă optaţi pentru decongelarea cărnii la frigider, trebuie să vă asiguraţi că temperatura frigiderului este setată corect şi că este menţinută curăţenia”, conchide Cori Grămescu.

Text: Camelia Diaconu