Cum se murează gogonelele la borcan
Este sezonul murăturilor, iar gospodinele, fie că locuiesc într-un apartament sau într-o casă cu curte, pregătesc de zor bunătățile care vor fi consumate peste iarnă. Cum cele care locuiesc într-un apartament nu dispun de suficient spațiu pentru a adăposti peste iarnă un butoi de murături, acestea se limitează la a umple cu gogonele borcane de diferite dimensiuni.
- Rețetă de gogonele murate la borcan cu morcovi
- Rețetă de gogonele murate la borcan cu frunze de vișin
- Rețetă de gogonele murate la borcan cu usturoi
În primul rând, pentru ca murăturile să iasă perfectă contează foarte mult ca gogonelele să fie ferme şi netede, fără urme de lovituri sau fisuri și astfel murăturile nu se vor strica.
Condimentele folosite pentru asezonarea gogonelelor sunt de asemenea foarte importante. Zeama pentru ele se aromează cu diverse condimente simple, cum ar fi foi de dafin, cimbru, mărar, sare şi piper. De asemenea, se mai poate adăuga frunze de vişin, boabe de muştar şi frunze de ţelină. Este indicat ca cimbrul şi mărarul dar şi frunzele de vişin să fie așezate pe fundul borcanului. Alături de gogonele, se mai pune și morcov, ţelină, conopidă, sfeclă roşie sau varză roşie. Gogonelele nu trebuie să plutească în borcan pentru ca reţeta să fie una de succes.
Sarea este de asemenea foarte importantă în murarea gogonelelor. Pentru fiecare litru al vasului în care se pun gogonele, se calculează o lingură de sare. Nu se foloseşte sarea iodată pentru că murăturile se vor terciui. Se foloseşte sarea gemă, brută, cumpărată la vrac din comerţ.
Rețetă de gogonele murate la borcan cu morcovi
Ingredinte:
- 2,5 kilograme gogonele
- 2 morcovi
- 1 mână flori de conopidă
- 4 linguri de sare grunjoasă
- 1 tulpină hrean
- 1/2 tulpină mărar uscat
- frunze de ţelină
- 4 foi de dafin
- 8 căţei de usturoi
- 1 lingură boabe de piper
- 1 lingură boabe de muştar.
Mod de preparare:
Borcanele în care urmează să fie puse gogonelele murate trebuie sterilizate. Apoi, se spală bine gogonelele şi se aruncă cele lovite sau care sunt stricate, deoarece există riscul ca întregul borcan de gogonele murate să se strice odată ce au fost lăsate la murat. Se curăţă morcovii şi usturoiul, se taie morcovii rondele, se curăţă hreanul şi se taie în patru pe lungime.
Între timp, se pun 3 litri de apă şi 4 linguri de sare pe foc. Apa se ia de pe foc atunci când a dat în clocot şi se lasă deoparte, scrie cevabun.ro.
Se aşază pe fundul borcanului un strat de tulpini de mărar rupte, împreună cu frunze de ţelină. Apoi, se aşează gogonele intercalate cu flori de conopidă şi rondele de morcovi. Se toarnă boabele de muştar şi cele de piper printre gogonele, se adaugă frunzele de dafin şi restul de tulpini de mărar şi ţelină. La final, se toarnă saramura fierbinte peste gogonele. Borcanele în care au fost puse gogonelele la murat se sigilează bine cu un capac sau cu o folie de celofan. Gogonelele murate pentru iarnă se depozitează într-un loc întunecos şi răcoros.
Rețetă de gogonele murate la borcan cu frunze de vișin
Ingrediente:
- 1 kilogram de gogonele
- 1 lingură de sare mare pentru murături,
- 550 de mililitri de apă,
- boabe de muştar,
- boabe de piper,
- 3-4 frunze de vişin,
- mărar,
- 1 hrean,
- 2 frunze de dafin,
- frunze de ţelină,
- 1 ardei iute,
- cimbru.
Mod de preparare:
Se pun frunzele de ţelină, cimbrul, o frunză de dafin, două frunze de vişin, mărar, 2-3 bucăţi de hrean curăţat. Apoi, se adaugă gogonele şi ardeiul iute. Deasupra, se pun frunzele de vişin, încă o frunză de dafin şi câteva bucăţi de hrean, scrie romaniatv.net.
Se pune apa la fiert cu boabe de muştar şi de piper, plus o lingură de sare. Când a dat apa în clocot, se ia de pe foc şi se pune peste gogonele, lăsându-se în jur de 20 de minute. După ce intră apa în ele, se toarnă şi restul de apă. Borcanele pentru gogonelele murate se sigilează şi se depozitează într-o cămară întunecoasă şi răcoroasă.
Rețetă de gogonele murate la borcan cu usturoi
Ingrediente:
- gogonele,
- cimbru,
- mărar,
- usturoi,
- frunze de ţelină,
- sare de mare neiodată,
- hrean.
Mod de preparare:
Pe fundul borcanului în care se vor pune gogonelele murate se aşază crenguţele de cimbru şi mărar. Gogonelele pentru murat se înţeapă cu furculiţa în mai multe locuri şi se aşază în borcan. Această operaţie se face pentru a putea pătrunde gustul de usturoi în gogonele. Apa cu sarea se pun la fiert, cu menţiunea că sarea se pune în funcţie de capacitatea borcanului. Astfel, dacă borcanul este de 3 litri, se pun 3 linguri de sare neiodată.
Cand apa clocoteşte, se adaugă usturoiul pisat. Se lasă apa să dea în 2-3 clocote, apoi se lasă puţin la răcit. Frunzele de ţelină şi hreanul se pun deasupra gogonelelor. Se tornă apa peste gogonele şi se sigilează borcanele.