-În bucătărie

Cum se păstrează verdețurile proaspete mai mult timp

Verdețurile sunt de nelipsit în această perioadă din bucătăriile gospodinelor. Se știe însă că sunt sensibile și nu pot fi păstrate un timp prea îndelungat deoarece se ofilesc și își pierd din proprietăți.

De precizat că verdețurile sunt de două feluri: cu frunze moi (pătrunjel, leuștean, mărar), sau cu frunze mai tari (rozmarin, oregano, cimbru).

  • Păstrarea în apă a verdețurilor
  • Păstrarea la frigider a verdețurilor
  • Când se spală verdețurile

Păstrarea în apă a verdețurilor

În cazul plantelor aromatice cu frunze mai moi, acestea se pot păstra într-un pahar cu apă, ca un buchet de flori. Aveți grijă ca înainte de a le pune în apă, să tăiați un pic din codițele legăturilor. Apa se schimbă zilnic pentru a vă asigura că frunzele rămân verzi mai mult timp.

Păstrarea verdețurilor în apă își are și ea secretele ei: busuiocul poate fi păstrat pe pervaz, la lumină și la temperatura camerei, însă pătrunjelul și alte verdețuri asemănătoare trebuie pun în apă, se acoperă cu o folie sau cu o pungă de plastic și se păstrează în frigider.

Păstrarea la frigider a verdețurilor

Pentru a prelungi durata de viață a verdețurilor, indiferent de tipul frunzei lor, multe gospodine le pun direct la frigider, însă aceasta nu este cea mai bună variantă întrucât nu mai au aceeași aromă.

Cea mai bună metodă pentru a păstra verdeţurile mai mult timp este să le înveliți într-un prosop de bucătărie umed şi abia apoi să le depozitați în frigider.

O altă metodă pentru păstrarea verdețurilor este cu șervețele de hârtie. Acestea se umezesc apoi se înfășoară frunzele și se depozitează în sertarul de legume al frigiderului. În acest fel vă asigurați că veți avea pătrunjel proaspăt, mărar sau leuștean cel puțin 7, chiar 10 zile!

Dacă știți însă că nu vă mai trebuie în următoarele zile verdeața care v-a rămas, aceasta poate fi păstrată în congelator fără riscul de a-și pierde culoarea și aroma.

Când se spală verdețurile

Nu spălați verdețurile dacă nu aveți de gâdn să le folosiți imediat. Ele absorb apa și din această cauză se pot ofili mai repede. Treceți frunzele printr-un jet de apă numai înainte de a le adăuda la mâncăruri.