-Târguri și expoziții

Dr. Mihail Dumitru: ”Dacă se închid total granițele României, în 6 luni devenim canibali!”

Foto: ziarpiatraneamt.ro

Dr. Mihail Dumitru, directorul științific al Institutului Național de Cercetare Dezvoltare pentru Pedologie, Agrochimie și Protecția Mediului (INCDPAPM), trage un semnal de alarmă, susținând că în cazul în care țara noastră va fi nevoită să-și închidă granițele pentru o perioadă de 6 luni de zile, cel mai probabil românii vor deveni canibali și asta deoarece România are o rezervă de stat care asigură hrana populației doar pentru două luni și jumătate, și nu pentru doi ani de zile, așa cum o fac alte state.

”Trebuie să ne gândim la rezerve naționale serioase, pentru că rezervele de acum sunt o glumă. Nu este posibil să ai rezervă de stat pe două luni și jumătate, în timp ce vestul Europei are pe doi ani. Dacă se închid total granițele României, și este posibilă această variantă, în 6 luni devenim canibali. Trebuie să ne protejăm și noi. Așteptăm doar pomană de la alții? Ați văzut ce turbulență a fost în piață când a început Covidul? Gândiți-vă că acum o să fie mai rău. O să se suprapună iarna cu creșterea cazurilor de Covid și cu gripa de sezon. Și asta în timp ce rezervele țării scad, iar împrumuturile au fost enorme. Ce o să facă această țară? Am ajuns să avem o datorie externă foarte, foarte mare pentru o țară care produce extrem de puțin și am devenit extrem de vulnerabili. Situația este catastrofală”, a declarat dr. Mihail Dumitru, directorul științific al Institutului Național de Cercetare Dezvoltare pentru Pedologie, Agrochimie și Protecția Mediului (INCDPAPM), potrivit national.ro. 

Acesta a mai spus că cei care se află la putere ar trebui să protejeze țara, cu puținii bani care există, și nu să-și urmărească propriile interese așa cum s-a întâmplat în această vară, când restaurantele au fost ținute închise.

”Nu mai avem moralitate, ni se pare jenant să vorbim despre patriotism, de țară. De ce? Este țara noastră, ne-am născut în ea și trebuie să o protejăm. Sunt lucruri pe care le putem face, cu puținii bani pe care îi avem. S-au dat, în timp de pandemie, tichete de vacanță. Asta era prioritatea numărul unu? Și în același timp am ținut restaurantele închise. Păi dacă au dat tichetele ar fi trebuit să țină restaurantele deschise, cu orice risc, ca să salvăm zona hotelurilor și restaurantelor. Dar noi facem lucrurile în funcție de interesele celor ajunși la butoane”, a completat Mihail Dumitru, directorul științific al INCDPAPM.