-În bucătărie

Dulceața de gogonele, un dulce deosebit. Trei rețete ușor de făcut

Dulceața de gogonele este mai puțin obișnuită! Cine vrea să-și impresioneze musafirii cu un dulce deosebit, de despre care nu toată lumea a auzit, poate miza pe dulceață de gogonele, care este una extrem de delicioasă, și cu siguranță merită încercată.

  • Rețetă simplă de dulceață de gogonele
  • Rețetă de dulceață de gogonele cu scorțișoară și ghimbir
  • Rețetă de dulceață de gogonele verzi cu nucă

Rețetă simplă de dulceață de gogonele

Rețeta simplă de dulceață și gogonele este ”de bază” și păstrează aroma plină a tomatelor încă verzi. De precizat că pentru toate dulcețurile cu gogonele se recomandă varietățile micuțe, de tip cherry sau prunișoare, care au un parfum puternic și au raport optim între miezul plin și coaja crocantă și mai amăruie.

Ingrediente:

  • 50 gogonele verzi de dimensiuni mici (de preferat din soiul prunișoare)
  • 200 ml apă
  • 500 g zahăr
  • 3-4 linguri zeamă de lămâie
  • câteva picături de esență de vanilie sau un plic de zahăr vanilat.

Mod de preparare:

Gogonelele se spală și li se taie un capac mic în jurul cotorului. Se golesc de semințe, cu ajutorul unei codițe de linguriță.

Se opăresc în apa care fierbe, timp de 4-5 minute, de trei ori. Se scot și se pun cu partea tăiată în jos ca să se scurgă bine.

Se pune la fiert apa împreună cu zahărul și zeama de lămâie, până se obține un sirop bine legat. Se adaugă pătlăgelele și se continuă fierberea, la foc mic încă 25-30 minute, adunând din când în când spuma care se formează la suprafață. Spre final se adaugă esența de vanilie.

Dulceața de gogonele se poate servi cu pâine proaspătă de casă sau se poate folosi la diverse creme și prăjituri.

Rețetă de dulceață de gogonele cu scorțișoară și ghimbir

Rețeta de dulceață cu gogonele poate fi aromată de scorțișoară și ghimbir pentru cei care doresc un gust aparte care să îi ducă și cu gândul la venirea iernii. La această rețetă se adaugă și vanilie, ceea ce transformă preparatul, iar gustul gogonelelor este estompat de mirodenii.

Ingrediente:

  • 1,5 kg gogonele (dupa curățare)
  • 700 g zahar
  • sucul de la două lămâi
  • coaja rasă de la o lămâie
  • un vârf de cuțit cuișoare măcinate
  • un baton scorțișoară
  • o linguriță esență de vanilie
  • jumătate de linguriță de ghimbir măcinat
  • un vârf de cuțit semințe de anason

Mod de preparare:

Se spală gogonelele, se taie în jumătăți, se taie cotoarele și cu ajutorul unei lingurite, se scot semințele. Se taie apoi cubulețe și se pun într-un bol. Se toarnă peste ele sucul de la două lămâi și se lasă o oră să intre zeama de lămâie în ele, amestecând din când în când.

După o oră, se toarnă într-o oală de inox cu fundul dublu, se adaugă zahărul și condimentele: cuișoare, batonul de scorțișoară, ghimbirul și anasonul. Se amestecă bine și se pune pe foc. Se adaugă și coaja de lămâie și esența de vanilie și se pune pe foc iute, până începe să fiarbă, apoi se reduce ușor focul, scrie bucataras.ro. 

Se fierbe aproximativ o ora și ceva, timp în care se mai ia din dulceață și se face proba pe o farfurie.

Se sterilizează borcanele, apoi se toarnă dulceața fierbinte. Se căpăcesc și se pun în pături la căldură până se răcesc, apoi se depozitează în cămară.

Rețetă de dulceață de gogonele verzi cu nucă

Dulceața de gogonele cu nucă este preferata multora. La un kilogram de gogonele se pune aproape jumătate de kilogram de miez de nucă, astfel că ceea se obține la final este un dulce deosebit atât ca aromă, cât și ca aspect.

Ingrediente:

  • un kilogram de gogonele verzi, egale, rotunde, micute de aproximativ 3 cm
  • zahăr – cantitate egală cu gogonelele curățate și scobite
  • o lămaie
  • 2-3 seminte de anason stelat sau ¼ lingurita anason obișnuit sau un baton mic de scorțișoară
  • 400 g miez de nucă
  • 200 ml apă

Mod de preparare:

Gogonelele se spală, li se taie căpăcelul de deasupra, se scobesc (de preferat cu un cuțitaș special pentru legume cu vârf ascuțit) și se cântăresc.

Apa se pune la fiert împreună cu cantitatea de zahăr necesară.  Se spumează când dă în fiert și se lasă să fiarbă până când se îngroașa siropul.

Separat, gogonelele se opăresc în apă clocotită (circa un minut, cât să se înmoaie și să se poată curăța ușor pielița). Se scot, se curață și se umplu cu miez de nucă.

În siropul clocotit se adaugă sucul de lămâie, gogonelele umplute și anasonul, scorțisoara sau vanilia, în funcție de ceea ce doriți, și se lasă la fiert, scrie pofta-buna.com. 

Se spumează când dă în clocot și se sterg marginile vasului de impurități cu un șervet umed, evitându-se astfel arderea eventualelor particule de zahăr nedizolvate sau impuritati, care ar putea da o culoare maronie dulceții.

Se bagă o farfurioara în congelator și pe ea se verifică cât de legat este siropul. Când ajunge la consistenta dorită (să nu curgă siropul de pe farfurioară), se oprește focul și se toarnă, așa fierbinte, în borcane curate și uscate, sterilizate înainte.

Borcanele se închid ermetic, se pun cu gura-n jos, ca să se creeze vid și să se sigileze, se acoperă și se lasă până a doua zi.