-HorecaREDESCHIDEȚI HORECA!Special

Florin Cîțu: “Deja sunt 150 de zile de când nu se plătesc impozite pentru sectorul HORECA”

Ministrul Finanțelor Publice, Florin Cîțu, a catalogat ca “dură” atitudinea sectorului HORECA  în urma organizării protestului de ieri, miercuri – 19 august.  Șeful de la Finanțe a afirmat că înțelege situația HORECA –  un sector important pentru economie, vizibil, dar este păcat că apare campania pre electorală și nu ar vrea ca astfel de proteste să fie folosite electoral, potivit AGERPRES.

Reprezentanții HORECA au protestat pașnic, timp de o oră, ieri, în fața locațiilor împotriva măsurilor care au dus la ruinarea industriei.

“Ştiu că este dificil, dar nu cred că dacă mergem fiecare în colţul lui şi avem această atitudine dură ajungem undeva. Referitor la protestul de azi, este păcat că apare campania pre-electorală şi nu aş vrea ca astfel de proteste să fie folosite electoral. Socialiştii de la PSD ar folosi protestul acesta să-şi avanseze propria agendă şi ar fi păcat să vedem că le oferă o astfel de armă. Mai bine stăm şi discutăm şi vedem care sunt nevoile reale şi care sunt problemele. De fiecare dată, am fost fost deschişi pe partea de fiscalitate. Noi am ieşit din perioada de stare de urgenţă şi am grăbit măsurile. În general, şi nu doar din cauza sectorului HORECA, a crescut numărul de infectaţi. S-ar putea să nu deschidem restaurantele, s-ar putea să le deschidem, dar în anumite condiţii”, a afirmat Cîţu, în direct la Digi24.

Ministrul a precizezat că nu ar trebui trecute cu vederea măsurile luate de Guvern și se așteaptă ca măsuri să vină și din partea HORECA, deși reprezentanții HORA au redactat, într-o scrisoare deschisă adresată premierului, un set de reguli pentru funcționarea restaurantelor în interior.

2.000 de restaurante au aplicat la IMM Invest

“Este un sector important (HORECA, n.r.) în economie, un sector vizibil. Eu înţeleg prin ce trec. Este dificil, dar în acelaşi timp nu aş vrea să trecem cu vederea şi măsurile pe care le-a luat acest Guvern pentru acest sector. Deja sunt 150 de zile, în 2020, pentru care nu se plătesc impozite pentru sectorul HORECA. Am eliminat şi cerinţa de a depune declaraţia în iunie, am spus totul în octombrie. Dezbatem acum dacă putem să prelungim şi acest termen. Au fost deja vreo 2.000 de restaurante care aplicaseră pentru IMM Invest. Înţeleg frustrarea, dar în acelaşi timp nu putem decât prin dialog. Ne-am văzut cu membri HORECA, premierul s-a văzut de mai multe ori şi eu cred că fiecare discuţie a avansat. Vrem să vedem şi din partea cealaltă că vin măsuri care încearcă să minimizeze răspândirea pandemiei. Am văzut că şi ţările din afară au început să închidă sau să ceară mască în spaţiul public”, a menţionat demnitarul.

Angajaţii HORECA au protestat, miercuri, între orele 17:00 şi 18:00, la locul de muncă faţă de felul în care Guvernul tratează combaterea pandemiei în domeniul Hoteluri, Restaurante şi Cafenele. Protestul a fost iniţiat de organizaţiile patronale din industria turismului pentru a-şi exprima nemulţumirea faţă de interdicţia autorităţilor privind deschiderea restaurantelor.