FRUCTELE, garnituri ideale pentru friptură. Rețete noi de la Chef Cosmin
FRUCTELE, GARNITURI PENTRU FRIPTURĂ. Este indicat să folosiţi fructele ca şi garnitură pentru fripturi? Cum trebuie să gătiţi fructele pentru a obţine un preparat extraordinar? Un nou material SUPER-HRANA.RO vă învaţă care sunt cele mai interesante combinaţii de carne cu fructe.
Merele, perele, ananasul, în special fructele tari, sunt cel mai uşor de gătit la grătar. Datorită texturii, acestea îşi păstrează forma, dar şi gustul în timpul preparării.
“Dacă doriţi să gătiţi merele pe grătar, este simplu. Tăiaţile rondele, în felii mai groase şi le lăsaţi câte trei minute pe fiecare parte pe grătar. Dacă vă doriţi să le adăugaţi şi mai multă savoare merelor, puteţi adăuga un baton de scorţişoară într-un bol cu apă şi să lăsaţi merele acolo, la frezandat, câteva ore. Puteţi adăuga şi câteva mirodenii precum ghimbir, nucşoară sau cuişoare într-un castron cu un pachet de unt, iar pasta obţinută o folosiţi pentru a unge merele. Ananasul, tăiat rondele, îl puteţi marina câteva ore într-o compoziţie de rom, zahăr brun, scorţişoară şi nucşoară şi îl lăsaţi pe grătar aproximativ trei minute pe fiecare parte”, a declarat pentru SUPER-HRANA.RO Chef Cosmin Porumb, de la restaurantul Mon Paris.
Cum combinăm fructele cu friptura de carne
“Încercaţi reţeta cu pere fierte în vin, trei-patru pere fierte în vin alb timp de 20 de minute cu o cantitate mică de zahăr brun şi puţină miere. Puteți consuma această garnitură alături de un piept de raţă, iar farfuria o puteți decora cu un sos de fructe de pădure. Și merele sunt fructe ce se pot consuma ca garnitură, la grătar sau pane. Pentru mere pane se prepară dressingul din pesmet panko, zahăr vanilat, făină şi lapte, merele se decojesc şi se taie felii, după care se trec prin compoziţia creată. Se prăjesc în ulei încins şi curat. Garnitura se poate folosi la orice tip de carne: de porc, pui ori raţă, lângă care se poate adăuga orice tip de sos”, ne mărturisește în continuare Chef Cosmin.
CELE MAI NOI REȚETE CU FRUCTE, recomandate de Chef Cosmin Porumb
La rețetele clasice de rață cu portocale și mușchiuleț de porc cu prune uscate s-au adăugat ingrediente noi și metode de preparare inventive. Astfel s-a înlocuit pieptul de rață cu ficatul, iar portocalele cu ananasul caramelizat. Gustul mușchiulețului de porc la cuptor e mai deosebit cu struguri, iar rețeta e mai apreciată de către Chefi și mai nouă! Iată cum să le preparați acasă:
Ficat de raţă cu ananas caramelizat
Ingrediente: 600 grame de ficat, un ananas, două portocale, 40 grame de unt, 200 ml. de coniac, o lingură de zahăr şi una de amidon de porumb, sare și piper.
Într-o tigaie se încinge untul, după care se adaugă zahărul brun şi câte trei felii de ananas. După ce s-au caramelizat, le întoarceţi şi adăugaţi jumătate din cantitatea de coniac şi flambaţi. Puteţi repeta acelaşi proces şi cu feliile de ananas rămase, în funcţie de cantitatea pe care vă doriţi să o preparaţi. Feliaţi ficatul de raţă şi prăjiţi-l în două tranşe , dar foarte repede pe ambele părţi în ulei încins. Într-o tigaie adăugaţi amidonul pe care l-aţi dizolvat înainte într-o lingură de apă rece, sucul de la portocale şi sare, piper. După ce sosul s-a îngoşat, îl luaţi de pe foc. Aşezaţi feliile de ananas şi ficatul de raţă pe farfurie şi turnaţi sos peste preparate.
Muşchi de porc cu sos de struguri
Ingrediente: muşchi de porc- 1,5 kg, 500 grame de struguri, supă de carne aproximativ 130 de ml., vin alb demidulce, o ceapă, o linguriţă de cimbru uscat, o linguriţă de amidon, muştar boabe, două linguri de ulei, sare şi piper.
Boabele de struguri se spală şi se pun într-o tavă în cuptorul încins pentru 25-30 de minute, amestecaţi de două ori în tot acest interval. Între timp, muşchiul se cur[ţă de piele şi se dă cu sare şi piper. După ce boabele de struguri s-au copt, muşchiul de porc se prăjeşte până se rumeneşte pe ambele părţi şi se bagă la cuptor pentru 30 de minute până când se pătrunde.
Cât timp muşchiul este la cuptor, se prepară sosul de struguri. În tigaia în care a fost prăjit muşchiul se căleşte ceapa până se înmoaie, se adaugă puțin vin şi se lasă timp de 2-3 minute până se evaporă alcool şi mai scade sosul. Se adaugă supa fierbinte, cimbrul şi muştarul, la fel şi amidonul după ce a fost dizolvat în apă rece. Amestecaţi des până când începe să fiarbă, lăsaţi un minut până se îngroaşă sosul, adăugaţi strugurii, amestecaţi şi opriţi focul. Pe o farfurie puneţi muşchiul tăiat felii, proaspăt scos din cuptor şi adăugaţi sosul preparat.
Citește și Cele mai folosite sosuri și condimente în 2016
Text: Camelia Diaconu